Κρίσιμες αποφάσεις στο Ecofin για το πρόγραμμα InvestEU

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες αποφάσεις στο Ecofin για το πρόγραμμα InvestEU
Το InvestEU θα στηρίξει βιώσιμες υποδομές, την έρευνα, την καινοτομία και τη ψηφιοποίηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες.

Κρίσιμες αποφάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των επενδύσεων, της καινοτομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα λάβει σήμερα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της EE (Ecofin).

Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν το σχέδιο πρότασης για το InvestEU, ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) και αποσκοπεί να συγκεντρώσει σε μία δομή διάφορα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ που διατίθενται για τη στήριξη των επενδύσεων.

Το InvestEU θα στηρίξει βιώσιμες υποδομές, την έρευνα, την καινοτομία και τη ψηφιοποίηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες.

Σημειώνεται πως σήμερα τις επενδύσεις στην ΕΕ στηρίζουν 14 διαφορετικά μέσα, με κυριότερο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το λεγόμενο «Ταμείο Γιούνκερ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αξιοποιηθεί η επιτυχία του μοντέλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας με τη συγχώνευση όλων των μέσων που είναι σήμερα διαθέσιμα για την τόνωση των επενδύσεων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα παράσχει εγγύηση ύψους 38 δισ. ευρώ για τη στήριξη έργων στρατηγικής σημασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Κατά τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, προσελκύοντας ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, το ταμείο InvestEU θα κινητοποιήσει το διάστημα 2021-2027 πρόσθετες επενδύσεις άνω των 650 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πέραν της χρηματοδότησης θα υπάρξει ο συμβουλευτικός κόμβος InvestEU που θα βοηθά στην ανάπτυξη έργων. Στόχος του θα είναι να προσφέρει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια για την προετοιμασία, ανάπτυξη, διάρθρωση και υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ικανοτήτων.

Η πύλη θα φέρνει σε επαφή επενδυτές και φορείς υλοποίησης έργων, παρέχοντας μια βάση δεδομένων εύκολα προσβάσιμη και φιλική προς τον χρήστη, προβάλλοντας καλύτερα τα έργα και επιτρέποντας στους επενδυτές να βρίσκουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα ή τον τόπο που τους ενδιαφέρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider