Διαφωνεί η Ελλάδα με τις αναφορές του ΔΝΤ για το τραπεζικό σύστημα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφωνεί η Ελλάδα με τις αναφορές του ΔΝΤ για το τραπεζικό σύστημα
Οι ελληνικές οι αρχές διαφωνούν με την εκτίμηση του προσωπικού του ΔΝΤ ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο».

Διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση με πολλές εκ των συστάσεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από τη δήλωση του εκπρόσωπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλου προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι ελληνικές οι αρχές διαφωνούν με την εκτίμηση του προσωπικού του ΔΝΤ ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο» , όπως και με την εκτίμηση πως η κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη.

«Η κουλτούρα πληρωμών βελτιώνεται σταθερά», ανέφερε ο κ. Ψαλιδόπουλος και υποστήριξε πως σε κάθε περίπτωση οι φτωχές επιδόσεις σε αυτό τον τομέα δεν πρέπει να συγχέονται με τα πραγματικά προβλήματα στις πληρωμές σε χρόνο που εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην ρευστότητα.

Αλλά και για την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ο Έλληνας εκπρόσωπος διαφώνησε με το ΔΝΤ, το οποίο βλέπει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψαλιδόπουλος υποστήριξε πως η πρόσφατη αύξηση αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγικότητα της εργασίας μέσω της αύξησης της ζήτησης και της εξάλειψης της οικονομικής υποαπόδοσης. «Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και είναι έτοιμες να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες», ανέφερε.

Αν και ο κ. Ψαλιδόπουλος αναγνώρισε πως ενδέχεται να προκύψουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν σε μισθούς και συντάξεις, ωστόσο υποστήριξε πως «ενδεχόμενες επιπτώσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό».

Τέλος, ο κ. Ψαλιδόπουλος αποκάλυψε πως οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής διαχείρισης του χρέους και σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους τους εξετάζουν περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωση του προφίλ του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εξόφλησης στο ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider