Enterprise Greece: Έρχονται με… Fast Track 10 στρατηγικές επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Enterprise Greece: Έρχονται με… Fast Track 10 στρατηγικές επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ
«Στρατηγικής σημασίας για εμάς είναι να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Grecee Γρηγόρης Στεργιούλης.

Δέκα νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισ. ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή προς αξιολόγηση για να ενταχθούν στο νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με τα στελέχη του οργανισμού Enterprise Greece.

«Στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων περνάμε την πιο παραγωγική μας περίοδο», σημείωσε σε δημοσιογραφική συνάντηση ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων του οργανισμού κ. Άκης Σκλάβος προσθέτοντας πως οι περισσότερες επενδύσεις αφορούν τον τουρισμό και της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέχρι στιγμής από τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων μόλις δύο έχουν προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης (Killada Hills και Σκορπιός). Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σκλάβος υπάρχει πλέον τεχνογνωσία αλλά και η σχετική νομολογία που επιτρέπει την πιο γρήγορη αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων που μέχρι πρόσφατα «κόλλαγαν» για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δικαστήρια.

Γρηγόρης Στεργιούλης: Δεν επαναπαυόμαστε

«Δεν επαναπαυόμαστε» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης σημειώνοντας πως η προσέλκυση επενδύσεων αλλά και η βελτίωση των εξαγωγών χρειάζονται «συνέπεια και συνέχεια».
Ο κ. Στεργιούλης, πρόσθεσε ότι το 2018 οι καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων έφθασαν τα 3,6 δισ., το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να οι ΑΞΕ να φθάσουν τα 5 δισ. τον χρόνο μέσα στην επόμενη διετία.

«Στρατηγικής σημασίας για εμάς είναι να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές», τόνισε ο κ. Στεργιούλης σημειώνοντας ότι οι κλάδοι που εστιάζει ο οργανισμός μεταξύ άλλων είναι: Τουρισμός και Ακίνητα, Ενέργεια, Νέες τεχνολογίες, Αγροδιατροφή και εφοδιαστική αλυσίδα. Βασικές χώρες – στόχοι για το Enterprise Greece είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιταλία, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ισπανία και Ισραήλ.

Όπως είναι φυσικό ο τουριστικός τομέας τραβάει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, συνέχισε ο κ. Στεργιούλης. Οι αρκετοί επενδυτές για την κατασκευή υπερπολυτελών ξενοδοχείων. Ωστόσο πολλοί ξένοι επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο ξενοδοχείο και όχι να το χτίσουν από το μηδέν, λόγω της αργής γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Ακόμη ο επικεφαλής του Enterprise Greece σημείωσε πως μεγάλες πολυεθνικές φτιάχνουν στην Ελλάδα ερευνητικά κέντρα καθώς και κέντρα εξυπηρέτησης, αφού εγκαταλείπουν σταδιακά την Ινδία και το Πακιστάν.

Για τον τομέα των εξαγωγών, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε πως ενισχύεται η προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού. Δήλωσε πως στον Enterprise Greece δεν επαναπαύονται με το ρεκόρ εξωστρέφειας που καταγράφθηκε το 2018 και συνεχίζουν το πρόγραμμα προώθησης μέσω της διοργάνωσης των Εθνικών Περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις και δράσεις marketing.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider