Προσωπικότητες διεθνούς κύρους στο Selection Panel του ΤΧΣ με απόφαση Γ. Ζαββού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικότητες διεθνούς κύρους στο Selection Panel του ΤΧΣ με απόφαση Γ. Ζαββού
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός λαμβάνει σοβαρά τη στελέχωση του ΤΧΣ και των εποπτικών του οργάνων με προσωπικότητες κύρους, που θα διασφαλίζουν πως δεν θα επαναληφθούν πρόσφατα λάθη του παρελθόντος.

Μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να έχει ακόμη δύο χρόνια ζωής πριν εκπνεύσει - καταργηθεί το 2022, ωστόσο η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εποπτεία του και την αξιολόγηση των πεπραγμένων των οργάνων και των μελών του. Αυτό προκύπτει από τις προσωπικότητες με τις οποίες επιχειρεί να στελεχώσει η κυβέρνηση την Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) του Ταμείου, του οργάνου δηλαδή που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των αποφάσεων της Διοίκησης του ΤΧΣ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα τραπεζικά θέματα, λαμβάνει σοβαρά την «περιβολή» του ΤΧΣ και των εποπτικών του οργάνων με προσωπικότητες κύρους, που θα διασφαλίζουν πως δεν θα επαναληφθούν πρόσφατα λάθη του παρελθόντος και αβλεψίες που λειτουργησαν σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό φάνηκε από την αρχική του απόφαση να τοποθετήσει τον Παναγιώτη Κυριακόπουλο, τον τέως επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, ως μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, εκπροσωπώντας το υπουργείο Οικονομικών. Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Κυριακόπουλος έδειξε τη διάθεση να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου ως μετόχου στις συστημικές τράπεζες.

Αλλά ο κ. Ζαββός δεν έμεινε εκεί.

Φρόντισε να διασφαλίσει πως η Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ θα εξακολουθήσει να είναι στελεχωμένη με επιστήμονες υψηλού κύρους. Δεδομένου ότι ο Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε στο υπουργείο Οικονομικών πως δεν θα μπορεί εφεξής να μετέχει στο Selection Panel, λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων του στο Χάρβαρντ, ο κ. Ζαββός αναζήτησε άλλο πρόσωπο εγνωσμένου κύρους προκειμένου να τον αντικαταστήσει.

Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως η σχετική θέση προτάθηκε στον διεθνούς φήμης Γερμανό οικονομολόγο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS). Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί τον εάν ο Ντάνιελ Γκρος έχει αποδεχθεί την τοποθέτησή του, δεδομένου ότι έχει και εκείνος ακαδημαϊκά καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση στην προεδρία του Selection Panel θα παραμείνει ο γνωστός Ιταλός οικονομολόγος Φραντζέσκο Παπαντία, κεντρικός τραπεζίτης με σπουδαίες περγαμηνές.

Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την στελέχωση του Selection Panel του ΤΧΣ, για πρώτη φορά από το 2011 υφυπουργός Οικονομικών δείχνει πραγματική διάθεση για την επιβολή των νόμων και των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του ΤΧΣ και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις τράπεζες πως τα συμπεφωνημένα θα τηρούνται.

Η προσοχή τους επόμενους μήνες επικεντρώνεται στο πως θα οργανωθεί η στρατηγική εξόδου του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, άσκηση που είναι εξαιρετικά περίπλοκη, δεδομένου ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν επιβαρυνθεί με χρέος 50 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών και θα πρέπει να ανακτήσουν ένα μέρος των χρημάτων αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider