Οι επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ και οι συνέπειες τους στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ και οι συνέπειες τους στην Ελλάδα

Του Γ. Αγγέλη

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η ΕΚΤ υποχρεώνεται να καλύψει τις οικονομίες της Ευρώπης έναντι της ύφεσης και της πανδημίας, αλλά και της αδυναμίας της Ε.Ε. να προωθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά και Κεντρικοί Τραπεζίτες χωρών μελών, με δηλώσεις τους λίγο πριν αρχίσει η απαγόρευση δηλώσεων λόγω της σύγκλισης του Συμβουλίου στις 10/12, επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα επέκτασης του PEPP, ήτοι του έκτακτου προγράμματος αγορών τίτλων χρέους από την ΕΚΤ, αλλά και του προγράμματος των δανείων TLTROs. Ως δεδομένη θεωρείται η επέκτασή του τόσο όσο αφορά την διάρκειά του όσο και ως προς το μέγεθος των διαθέσιμων πόρων.

Για την διάρκειά του μάλιστα ακούγονται προτάσεις – από Κεντρικούς Τραπεζίτες – για την επέκτασή του κατά 12 και όχι μόνο έξι μήνες, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, ήτοι μέχρι και τα μέσα του 2022. Όσο αφορά στον όγκο των διαθέσιμων πόρων, το μισό τρισ. ευρώ θεωρείται ως το minimum της αναμενόμενης αύξησης των διαθέσιμων πόρων του που είναι 1,35 τρισ. ευρώ.

Ακόμα περισσότερο όμως διαφαίνεται η ετοιμότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω των TLTROs (δάνεια προς τις τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο, ήτοι οι τράπεζες «πληρώνονται» για να τα πάρουν), από τα τρία έτη που είναι σήμερα σε πέντε έτη, αφήνοντας ανοικτό προς τα πάνω το όριο όσο αφορά τα ποσά που θα διατεθούν.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Οι «αλλαγές» αυτές ισοδυναμούν με περαιτέρω επέκταση του έκτακτου καθεστώτος που ισχύει σήμερα για τα ελληνικά ομόλογα. Ήτοι της δυνατότητας αγοράς τους από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε διαβάθμιση αξιολόγησης non investment grade.

Πόσο ακόμα; Για όσο θα διαρκεί το PEPP, ήτοι η «προστασία» τους από την ΕΚΤ, με άμεση συνέπεια την συρρίκνωση σε πρωτοφανή επίπεδα των αποδόσεών τους και την ανάλογη αύξηση της τιμής τους, μειώνοντας έτσι σε ακραία για την κατάσταση της Ελλάδα το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Η «προστασία» αυτή συμπαρασύρει και το ιδιωτικό χρέος πράγμα που έχει καταλυτικά θετικές συνέπειες τόσο στην τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων που γίνονται στο πλαίσιο του «Ηρακλή» για την πώληση των NPLs, όσο και στις εκδόσεις χρέους από τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όσο δε για το πρόγραμμα των TLTROs υπερ-καλύπτει την χρηματοδότηση και των ελληνικών τραπεζών με ρευστότητα αρνητικού κόστους. Κάτι που δεν έχει το προηγούμενό του για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ανεξάρτητα από το αν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της άσχημης κατάστασης της οικονομίας ελαχιστοποιούν την χρήση τους…

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider