Παρότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου δέχθηκαν πρόσφατα το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας, τα κρούσματα μειώνονται, η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με την έκθεση «Europe COVID-19 tracker» της HSBC.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του βρετανικού οίκου, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ήταν αυτή που οδήγησε άλλωστε την κυβέρνηση στο νέο lockdown στην περιοχή της Αττικής.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πλάνο με βάση τον εμβολιασμένο πληθυσμό ανά 100 πολίτες, η Ελλάδα δείχνει να ξεπερνά χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, και η Πορτογαλία, συμπέρασμα στο οποίο κατέληγαν και οι αναλυτές της Deutsche Bank. Παράλληλά, ο ταχύτητα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (31/01 και 7/02).
Τα ηνία ως προς τις επιδόσεις που καταγράφονται σε επίπεδο εμβολιασμών συνεχίζει να διατηρεί η Βρετανία, έχοντας υψηλότερη προμήθεια και ταχύτερη στρατηγική, με τις βορειοδυτικές χώρες να ακολουθούν.
Ωστόσο, παρά το καλύτερο σκηνικό που διαμορφώνεται, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να χαλαρώσουν σημαντικά τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, οι νέες μεταλλάξεις του ιού (από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία) θα αντιπροσωπεύουν πλέον ένα ποσοστό υψηλότερο του 20% των νέων λοιμώξεων. Επομένως, ακόμη και εάν τα νέα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί κάπως, το τρίτο lockdown εξακολουθεί να είναι πιθανό.
Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατών συμφώνησαν να επεκτείνουν το γενικό lockdown τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ και στην Ιταλία, η κυβέρνηση αρχίζει πλέον να χαλαρώνει απρόθυμα κάποια μέτρα, με τα χιονοδρομικά θέρετρα και τα γυμναστήρια να ανοίγουν στις «κίτρινες» περιοχές από τις 15 Φεβρουαρίου.