Κατοστάρι για την κατάθεση του Σχεδίου των 32 δισ. για να έρθουν τα «λεφτά» πριν τον Αύγουστο – «Κληρώνει» στις 29/3

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατοστάρι για την κατάθεση του Σχεδίου των 32 δισ. για να έρθουν τα «λεφτά» πριν τον Αύγουστο – «Κληρώνει» στις 29/3
Στις 29 Μαρτίου πηγαίνει στο υπουργικό Συμβούλιο το Προσχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Τροχάδην για να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό στις Βρυξέλλες ούτως ώστε προλάβει την 1η ομάδα χωρών που θα λάβουν την προκαταβολή του 13% πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Έναν αγώνα δρόμου για την οριστικοποίηση και την ταχύτερη δυνατή υποβολή του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες προς έγκριση έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Στόχος είναι να εγκριθεί μαζί με την 1η «ομάδα» σχεδίων που θα υποβάλουν τα κράτη – μέλη ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως η προκαταβολή του 13% (ει δυνατό από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια) να φτάσει πριν τις θερινές διακοπές της Επιτροπής.

Το διακύβευμα είναι πως τα «διαθέσιμα» που έχει η Επιτροπή δεν φτάνουν για να καλυφθεί το ποσό που θα ζητήσουν και τα 27 κράτη. Θα πρέπει και να δανεισθεί από τις αγορές κάτι που έχει προσδιορισθεί ήδη από αξιωματούχους της ΕΕ για το 2ο εξάμηνο του 2021. Άρα, εξηγούν αρμόδιες πηγές, καθώς το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη χαρακτηρισθεί από τους θεσμούς της ΕΕ ως ένα από τα πλέον ώριμα, επιχειρείται να διατηρηθεί αυτή η «προτεραιότητα» έως το τέλος της διαδρομής.

Στόχος είναι να παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 29ης Μαρτίου. Στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί στη Βουλή. Με στόχο αμέσως μετά να κατατεθεί στους θεσμούς το ταχύτερο δυνατό.

Στην τελική ευθεία

Προς το παρόν συνεχίζεται το έργο της αρμόδιας ομάδας προς την οριστικοποίηση. Εκκρεμούν οι τελικές συζητήσεις με τα υπουργεία και μία μικρή τελική συζήτηση για το θέμα των επιλέξιμων έργων, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως προφανώς οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα είναι πολυεπίπεδες. Αλλά από την ημέρα κατάθεσης αρχίζει να μετράει το ο χρόνος των 2 μηνών έως την έγκριση.

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πλάνου έχει ήδη κατατεθεί ατύπως και δεν υπάρχουν αντιδράσεις ή έχει επανακατατεθεί με διορθώσεις. Στην τελική του μορφή θα έχει 150- 170 έργα και επενδύσεις, ανάλογα πως θα δομηθούν.

Τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες καταθέτουν σταδιακά την ανάλυση κόστους και συζητούν λεπτομερώς και τα στόχους και τα ορόσημα. Έχουν τελειώσει οι επαφές για την περιβαλλοντική ανάλυση αλλά και για το ζήτημα της μη πρόκλησης σημαντικής ζημιάς στο περιβάλλον.

Επίσης έχει κατατεθεί η πρόταση για τα δάνεια και πλήρεις τεχνικές εξηγήσεις. «Μας λείπει μία τελευταία τεχνική συνάντηση και θα κλείσουμε και το θέμα του δανείου, είναι πολύ προχωρημένη η συζήτησή μας», αναφέρει πηγή του ΥΠΟΙΚ.

Εξηγεί η ίδια πηγή πως το σχέδιο ξεπερνά τις 1.000 σελίδες και «απαιτεί πάρα πολύ προσοχή στη λεπτομέρεια όταν θα φτάσουμε στην τελική κατάθεση γιατί θα υπάρξει βαθμολογία». Εκτιμώντας πως προς το παρόν υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Για το θέμα της απομείωσης του σκέλους των επιδοτήσεων, από τα 28 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ, που αναλογούν στη χώρα, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπάρχει καλή πρόοδος, αλλά εκκρεμούν «κάποιες μικρές συζητήσεις για ποσά που πρέπει να περιοριστούν». Εξηγεί πως το αρχικό ύψος των 28 δισ ευρώ προτάσεων για επενδύσεις μειώθηκε, επειδή αφαιρέθηκε ο ΦΠΑ και καθώς προχώρησε η κοστολόγηση κάθε έργου από τον ανεξάρτητο εκτιμητή.

Στο θέμα της προκαταβολής το θετικό είναι πως το μεγάλο «αγκάθι» των ιδιών πόρων της ΕΕ φαίνεται πως θα εκλείψει τον Μάιο όταν και το τελευταίο κράτος (η Αυστρία) προγραμματίζει να το περάσει από το Κοινοβούλιό της. Στην Ελλάδα προσφάτως η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Αμέσως μετά για την Κομισιόν αρχίζει «ένα εφιαλτικό δίμηνο γιατί θα πρέπει να αξιολογήσει τα Σχέδια των 27 κρατών». Θεωρητικά στο τέλος Απριλίου, όταν λήγει η διορία υποβολής, αρχίζει να μετρά το 2μηνο (έως το τέλος Ιουνίου) που ολοκληρώνεται η φάση έγκρισης.

Ακολουθούν 15 περίπου ημέρες για την σύναψη των συμφωνιών και μπορούν μετά - μέσα στον Ιούλιο – να έρθουν οι προκαταβολές σε «κάποιες χώρες που θα είναι από τις πρώτες και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα είμαστε από τις πρώτες».

Η έγκριση δεν θα είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη, κάθε ένα πορεύεται ανάλογα με την ταχύτητα που θα έχει. Τα κράτη που θα αργήσουν ίσως θα πρέπει να λάβουν τις προκαταβολές από τον Σεπτέμβριο. Και τούτο αφού τα διαθέσιμα της Επιτροπής δεν είναι απεριόριστα και θα πρέπει στο μεσοδιάστημα η Επιτροπή να δανεισθεί από τις αγορές για να αντλήσει το αναγκαίο ποσό.

Το αίτημα για τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει μαζί με αυτό για τα δάνεια, ανέφερε πηγή του ΥΠΟΙΚ. «Έχω την αίσθηση ότι θα είμαστε από τις λίγες χώρες που θα ζητήσουμε με τη μία όλα τα δάνεια και που θα πούμε με σαφήνεια το πώς ακριβώς θα ξοδευτούν, θεωρώ ότι η πρότασή μας για τα δάνεια είναι μία παραδειγματική πρόταση» πρόσθεσε.

Για τα δάνεια και για τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει αρχικά η Επιτροπή η ίδια πηγή είπε πως εκκρεμεί μία ακόμη συνάντηση «αλλά δεν θεωρώ πια ότι υπάρχει μείζον θέμα σε ότι αφορά στα δάνεια». Άλλωστε, όπως είπε, έγινε εκτενής παρουσίαση από τον ΥΠΟΙΚ στο Ecofin για τα δάνεια «χωρίς καμία άλλη χώρα να κάνει κάποιο σχόλιο». Επισήμανε πως πρώτα το σχέδιο πάει στην Επιτροπή και μετά εγκρίνεται τελικά από το Συμβούλιο.

Η ίδια πηγή εξήγησε πως σε αυτή τη φάση όλη η έμφαση επικεντρώνεται «στο να καταθέσουμε ένα πολύ καλό σχέδιο» και μετά «θα ξανά σηκώσουμε τα μανίκια για την επιτάχυνση των έργων» που θα προχρηματοδοτηθουν. Κάτι που προσδιόρισε για τα μέσα Απριλίου.

Σημειώνεται πως από ελληνικές πλευράς οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τη Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου. Αποτελείται από τους κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Α. Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κ. Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Ο κ. Ν. Μαντζούφας είναι ο Διοικητής της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης:

Σε 2 φάσεις, Απρίλιο και Οκτώβριο, οι αποφάσεις για ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης και άλλες ελαφρύνσεις

Οι 7 αλλαγές που φέρουν τα δάνεια 13 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στον τρόπο έγκρισης των επενδύσεων στην Ελλάδα

Τα «ψιλά γράμματα» των όρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε νέο έγγραφο «κατευθύνσεων» της Κομισιόν – Χείρα βοηθείας για δάνεια αλλά & αυστηρές ρήτρες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider