Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική την Πέμπτη, αλλά προειδοποίησε για μια πιο έντονη περίοδο πληθωρισμού πάνω από τον στόχο στο άμεσο μέλλον.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν ομόφωνα να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό 0,1%, όπου ήταν από τον Μάρτιο του 2020, και πλειοψήφησαν με 7-1 υπέρ της διατήρησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 895 δισ. λίρες.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες μετρήσεων άνω των προβλέψεων.
«Συνολικά, το προσωπικό της Τράπεζας αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, φθάνοντας προσωρινά το 4% το δ’ τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2022, 1½ ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό, τι στην προβολή του Μαΐου», ανέφερε η τράπεζα στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική.
Η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας υπογραμμίζει ότι η προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού ΔΤΚ (δείκτης τιμών καταναλωτή) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών ενέργειας και άλλων αγαθών, οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα μετριαστούν ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει στον στόχο του 2%.
Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% το β’ τρίμηνο του 2021, αφήνοντάς το περίπου 4% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις του BOE στην έκθεση του Μαΐου.
«Κάποιο μέτριο σφίξιμο»
Η BοE αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 3% το γ’ τρίμηνο, ασθενέστερο από το προβλεπόμενο στην έκθεση του Μαΐου, καθώς η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που καλούνται να απομονωθούν είναι πιθανό να «βαρύνουν».
Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να φτάσει στο προ πανδημικό επίπεδο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας εξασθενεί, προτού η ανάπτυξη επιβραδυνθεί σε πιο «κανονικά» ποσοστά εν μέρει λόγω της σταδιακής αυστηρότητας της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η MPC θα εξετάσει προσεκτικά τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα τα στοιχεία της ανεργίας, τα οποία θεωρεί ως «ευρύτερο μέτρο χαλαρών και υποκείμενων μισθολογικών πιέσεων».
«Η Επιτροπή κρίνει ότι, εάν η οικονομία εξελίσσεται εν γένει σύμφωνα με τις κεντρικές προβλέψεις της έκθεσης νομισματικής πολιτικής του Αυγούστου, πιθανόν να είναι απαραίτητη κάποια μέτρια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά την περίοδο πρόβλεψης για να είναι συνεπής με την βιώσιμη επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», αναφέρεται από την Τράπεζα.
Απομείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων
Η MPC δήλωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όταν το επιτόκιο της Τράπεζας αυξηθεί στο 0,5%, λόγω των κατάλληλων οικονομικών συνθηκών, παύοντας να επανεπενδύει στην «ωρίμανση» κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι ένα ουσιαστικά χαμηλότερο όριο από το τραπεζικό επιτόκιο 1,5% που είχε οριστεί τον Ιούνιο του 2018.
Στην έκθεση της, η MPC προέβλεψε ότι το βασικό της επιτόκιο θα έφτανε το 0,5% το γ’ τρίμηνο του 2024, μετά από 0,2% το γ’ τρίμηνο του 2022 και 0,4% για την ίδια περίοδο το 2023.