Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει για διάστημα ενός εξαμήνου τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του «παραδοσιακού» προγράμματος APP, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του έκτακτου προγράμματος που θέσπισε στη διάρκεια της πανδημίας (PEPP). Παράλληλα, θα κάνει ευνοϊκές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022, κάτι που αφορά και την Ελλάδα.
Όπως ευρέως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και έμεινε σταθερή στη θέση της να τερματίσει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ που έθεσε σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του παλαιότερου, παραδοσιακού της προγράμματος θα αυξηθούν στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από το β' τρίμηνο του 2022. Εν συνεχεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα περιορίσουν τις αγορές στα 30 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, προτού επιστρέψουν στο σημερινό επίπεδο των 20 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται πως οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν πως στο β' τρίμηνο του 2022 οι αγορές στο APP θα έφταναν τα 90-100 δισ. ευρώ.
«Από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να ενισχύσει τον διευκολυντικό αντίκτυπο των επιτοκίων πολιτικής του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι εκτός APP από τη θέσπιση του εργαλείου, καθώς αυτό προϋποθέτει μίνιμουμ επίπεδο πιστοληπτικής διαβάθμισης, το οποίο η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη.
Επιβραδύνει το PEPP στο α' τρίμηνο -Παράταση στις επανεπενδύσεις
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τo πρώτο τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει να πραγματοποιήσει καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγορών λόγω της πανδημίας (PEPP) με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο. Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη Μαρτίου 2022.
Η τράπεζα αποφάσισε να επεκτείνει τον ορίζοντα επανεπένδυσης για το PEPP. Πλέον σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024.
H EKT ξεκαθαρίζει ότι οι αγορές μέσω του PEPP μπορεί να επανεκκινήσουν αν αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν αρνητικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία. Η σημερινή της απόφαση, ωστόσο, αποτελεί μια παραδοχή ότι οι έκτακτες πολιτικές πρέπει να λήξουν μπροστά στον κίνδυνο του πληθωρισμού ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του ευρώ και ενώ η ανάπτυξη πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η ΕΚΤ άφησε σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο 0%, το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%.
Η προσοχή των αναλυτών στρέφεται τώρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που ξεκινά στις 15:30 (ώρα Ελλάδας).