ΕΚΤ: Με τον πληθωρισμό στα ύψη, θα επιβεβαιωθεί την Πέμπτη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Με τον πληθωρισμό στα ύψη, θα επιβεβαιωθεί την Πέμπτη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο;
Ενώ ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη έφτασε σε άλλο ένα ρεκόρ τον Μάιο, οι αυξήσεις επιτοκίων θα έλθουν από τον Ιούλιο καθώς η ΕΚΤ πρέπει πρώτα να τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα αγοράς assets, σύμφωνα με το ισχύον guidance.

Επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΕΚΤ να αυξήσεις τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, αναμένεται την Πέμπτη, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συναντώνται στο Άμστερνταμ για την πρώτη τους συνάντηση καθορισμού της νομισματικής πολιτικής εκτός Φρανκφούρτης από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενώ ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη έφτασε σε άλλο ένα ρεκόρ τον Μάιο, οι αυξήσεις επιτοκίων θα έλθουν από τον Ιούλιο καθώς η ΕΚΤ πρέπει πρώτα να τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα αγοράς assets, σύμφωνα με το ισχύον guidance.

Όπως επισημαίνει το CNBC, το βασικό ερώτημα είναι πόσο επιθετική θα είναι η στροφή τους επόμενους μήνες καθώς ορισμένοι αναλυτές έχουν αλλάξει τις εκτιμήσεις τους για μεγαλύτερη αύξηση το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

«Μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ήδη ανοιχτά σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε ένα σημείωμα του.

«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να υποτιμά τον πληθωρισμό και αναμένουμε ότι η υποστήριξη για αύξηση 50 μ.β. θα ισχυροποιηθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι».

Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, με τον αριθμό του πληθωρισμού για το 2024 πιθανότατα να αγγίζει το 2%, τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι η κύρια ανησυχία για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο πολύ υψηλός, αλλά και πολύ ευρύς», είπε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στο Παρίσι. «Αυτό απαιτεί ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής - λέω ομαλοποίηση και όχι αυστηροποίηση».

Ενώ ο πληθωρισμός και η καταπολέμησή του είναι φυσικά το βασικό ζήτημα για την ΕΚΤ, το θέμα του κινδύνου κατακερματισμού πιθανότατα θα εξεταστεί αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων έχουν ήδη αντιδράσει στο τέλος του PEPP και έχουν επανεκτιμήσει τους κινδύνους που συνδέονται με τις διάφορες χώρες της ευρωζώνης.

Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκε. Το 10ετές spread ήταν πάνω από 200 μ.β. τη Δευτέρα, σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μ.β. στην αρχή του έτους.

«Ο κατακερματισμός κάνει τη ζωή της ΕΚΤ περίπλοκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι σκέψεις θα υπερνικήσουν ό,τι επιβάλλει η εικόνα του πληθωρισμού όσον αφορά τη σύσφιξη της πολιτικής», δήλωσε ο Dirk Schumacher, παρατηρητής της ΕΚΤ με τη Natixis.

«Αλλά είναι, ωστόσο, ένα σημαντικό σιωπηρό επιχείρημα για τη σταδιακότητα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιο απαισιόδοξος ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος - Στο 8,5% ο πληθωρισμός

Ευρωζώνη: Ταχύτερη των αρχικών εκτιμήσεων η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου

Πανέτα (ΕΚΤ): Οι στόχοι για ουδέτερα επιτόκια απειλούν να βλάψουν την ευρωπαϊκή οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider