Σε αντικειμενικό κίνδυνο τίθεται η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ έως το 2030, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διασύνδεση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Αυτό σημειώνουν πηγές του Διαχειριστή, σχολιάζοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έλαβε χθες απόφαση για καθορισμό του WACC στο 6,1% για την περίοδο 2022-2025.
Με βάση το WACC (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) που αποφασίζει η ΡΑΕ για κάθε Διαχειριστή, καθορίζεται το εγγυημένο έσοδο που αυτός θα έχει για την εν λόγω ρυθμιστική περίοδο. Το έσοδο αυτό, με τη σειρά του, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το κόστος δανεισμού του Διαχειριστή, για την υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος.
WACC 7,5% η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ
Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, το αναπτυξιακό πρόγραμμα έως το 2030 ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας έργα που έχουν τεράστια σημασία για την ασφάλεια τροφοδοσίας αλλά και για την εθνική οικονομία. Ενδεικτικό είναι ότι η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» των νησιών θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην απόσυρση των πετρελαϊκών σταθμών, με τις οποίες καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο, το χρηματοοικονομικό περιβάλλον για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων έχει επιδεινωθεί αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ είχε εισηγηθεί προς τη ΡΑΕ το WACC της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου να καθορισθεί στο 7,5%, ώστε να ανταποκρίνεται στη ραγδαία μεταβολή των μακροοικονομικών συνθηκών.
Επανεξέταση της απόφασης της ΡΑΕ
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της Αρχής κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, για μεσοσταθμικό κόστος στο 6,1%, οι πηγές του ΑΔΜΗΕ μιλούν για μία απόφαση με ξεκάθαρα αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και η οποία ναρκοθετεί το επενδυτικό του πρόγραμμα. Έτσι, καθώς τα έργα του Διαχειριστή έχουν κομβική σημασία στην ενεργειακή στρατηγική που έχει χαράξει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, οι κύκλοι του ΑΔΜΗΕ καλούν την Αρχή να επανεξετάσει την απόφασή της.
Κατά την εξέτασή της, η ΡΑΕ θα πρέπει να συνυπολογίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού, η οποία αποτελεί ένα αμιγώς τεχνοκρατικό κριτήριο για τον καθορισμό του WACC. Αύξηση που πιστοποιείται από τον τριπλασιασμό της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων, καθώς και τον διπλασιασμό των επιτοκίων τόσο της ΕΤΕπ, όσο και των εμπορικών τραπεζών.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ενίσχυση του εγγυημένου εσόδου θα είχε μικρή επίπτωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η μείωση του WACC στο 6,1%, από 7,5% που είχε εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ, μεταφράζεται σε ελάφρυνση για ένα μέσο καταναλωτή που για έναν ολόκληρο χρόνο δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η επιτάχυνση των διασυνδέσεων θα επιφέρει πολλαπλάσιες ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού μόνο η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» των νησιών θα μειώσει δραστικά τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη από τα έργα που υλοποίησε ο ΑΔΜΗΕ την τελευταία 3ετία, η εξοικονόμηση στις ΥΚΩ υπολογίζεται από το 2022 σε 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Μέχρι το τέλος της 10ετίας, και με την υλοποίηση των νέων νησιωτικών διασυνδέσεων, η ελάφρυνση των ΥΚΩ θα πολλαπλασιαστεί. Έτσι, με ορίζοντα το 2030, το όφελος στους λογαριασμούς ρεύματος θα αγγίξει τα 4,5 δισ. ευρώ.