«Ξεσκονίζουν» τις λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεσκονίζουν» τις λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των ελληνικών αρχών για τις λίστες των μεγαλοκαταθετών που έχει παραλάβει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών την τελευταία τετραετία. Αν και ο αριθμός των ονομάτων αυξάνεται με τελευταίο «απόκτημα» του υπουργείου, τη λίστα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτές αποτέλεσαν αφορμή όχι μόνο για να κληθούν σε απολογία κάποιοι μεγαλοκαταθέτες, αλλά και για να εμφανιστούν οικειοθελώς ενώπιον των αρχών άτομα τα οποία είδαν το όνομά τους να περιλαμβάνεται σε αυτές.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές στο insider.gr, ήδη έχουν προσέλθει οικειοθελώς καταθέτες του εξωτερικού και έχουν κάνει διακανονισμό, με αποτέλεσμα κάποια ποσά να έχουν «επιστρέψει» στα ταμεία του Δημοσίου ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση στοιχείων των υπόλοιπων ονομάτων είναι σε εξέλιξη.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: το ΣΔΟΕ κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και σχηματίζει δικογραφία η οποία διαβιβάζεται στην εισαγγελία και από εκεί η υπόθεση περνάει στην ανάκριση η οποία με τη σειρά της καλεί σε απολογία τους εμπλεκομένους. Οι δικαστικές αρχές μπορούν να ζητήσουν άνοιγμα λογαριασμών που διατηρούν οι εμπλεκόμενοι σε ελληνικές τράπεζες ενώ τα στοιχεία από τις ξένες τράπεζες, όπως είναι ποσά καταθέσεων κλπ, εμπεριέχονται στα σχετικά έγγραφα που έχουν μεταβιβαστεί στις ελληνικές αρχές.

Μέχρι στιγμής οι σημαντικότερες λίστες που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών και αφορούν σε καταθέσεις του εξωτερικού είναι:

Λίστα Lagarde

Περιέχει 1727 ονόματα (φυσικά και νομικά πρόσωπα) Ελλήνων καταθετών της τράπεζας HSBC της Ελβετίας. Αποτελεί προϊόν υποκλοπής του γαλλο-ιταλικής καταγωγής πρώην εργαζομένου στην τράπεζα HSBC Ελβετίας, Hervé Falciani. Ωστόσο, τα ονόματα περιήλθαν στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και μέσω της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde, διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές. Ο Falciani έχει παραπεμφεί σε δίκη για κλοπή στοιχείων και οικονομική κατασκοπεία. Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, με σχετική τροπολογία, παρέτεινε κατά ένα έτος τη δυνατότητα του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο σε όσες υποθέσεις έχουν ήδη εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες (ή πρόκειται να εκδοθούν) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη λίστα για το κράτος έχουν φθάσει στα 80 εκατ. ευρώ.

Λίστα Juncker

Πρόκειται για τη γνωστή λίστα του «Λουξεμβούργου», την οποία παρέδωσε ο τότε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, και η οποία περιέχει στοιχεία Ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργου-φυσικών προσώπων και εταιρειών- ύψους 600-800 εκατ. ευρώ. Τη λίστα μεταβίβασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές το 2012 και το ΣΔΟΕ ανέλαβε την επεξεργασία των στοιχείων.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών ενώ έχουν εκδοθεί και αντίστοιχες εντολές έρευνας της περιουσιακής κατάστασης των εμπλεκομένων.

Λίστα Lichtenstein

Είναι γνωστή και ως λίστα Kimber από το όνομα του υπαλλήλου της τράπεζας LGT που είχε αντιγράψει τα ονόματα των καταθετών και γι' αυτό και κάποιο της δίνουν το όνομα του. Περιέχει στοιχεία 4.527 καταθετών (Ελλήνων και Γερμανών) και περιήλθε στα χέρια της γερμανικής εισαγγελίας το 2007. Δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκαν φορολογικές ή άλλου είδους παραβάσεις η λίστα τέθηκε στο αρχείο.

Λίστα Μεγάλης Βρετανίας

Αφορά σε περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία και από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις. Βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ταυτοποιήσεις κάποιων (ελάχιστων) προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου.

Λίστα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό ποσόν των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές.

Λίστα «εμβασμάτων εξωτερικού»

Περιλαμβάνει ονόματα 54.246 φυσικών προσώπων που έχουν κάνει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό και βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΟΙΚ από το 2012. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περίπου 609 περιπτώσεις και σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες 1.500 εντολές ελέγχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider