Ακρίβεια: Αύξηση πιέσεων σε τρόφιμα και μεταφορές - Άγνωστος «Χ» αέριο και πετρέλαιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακρίβεια: Αύξηση πιέσεων σε τρόφιμα και μεταφορές - Άγνωστος «Χ» αέριο και πετρέλαιο
Το μεγάλο στοίχημα των τιμών φυσικού αερίου. Τα αναλυτικά στοιχεία για τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που χτυπάνε κόκκινο. Η «διευκόλυνση» από τα καύσιμα.

(upd 13:48) Τα αναλυτικά στοιχεία πίσω από τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ για τη μικρή επιβράδυνση της ακρίβειας στο μήνα Ιούλιο έχουν δύο όψεις. Η μία αφορά στην ενέργεια και ειδικά στο ρεύμα, η αύξηση τιμών του οποίου περιορίστηκε μέσα στον προηγούμενο μήνα, καθρεφτίζοντας την επίπτωση από τα μέτρα στήριξης, και πιο συγκεκριμένα από την αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών, έναντι του Ιουνίου.

Η δεύτερη όψη αφορά την άνοδο των διεθνών τιμών αερίου, έπειτα από τη σχετική σταθεροποίηση τον Ιούνιο. Μάλιστα, η άνοδος των τιμών εξελίχθηκε στην πορεία σε ράλι, το οποίο συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή: Από τα 155 ευρώ η κιλοβατώρα στα μέσα Ιουλίου πλέον η διεθνής τιμή αερίου ανεβαίνει ξανά προς τα 200 ευρώ. Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξηγούν πως μένει να φανεί και πως θα εξελιχθεί η διεθνής κρίση αλλά και πως θα λειτουργήσει από αυτόν το μήνα το νέο μοντέλο στήριξης των τιμών στο ρεύμα.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση της διεθνούς τιμής του Brent αρχίζει να φαίνεται και στον δείκτη τιμών, με την επιβράδυνση της ανόδου στην τιμή των καυσίμων. Ωστόσο, μεγάλο στοίχημα παραμένει σε ποιο βαθμό θα αποκλιμακωθούν επαρκώς και οι τιμές στα πρατήρια.

Το καλάθι της νοικοκυράς και ο τουρισμός

Από την άλλη πλευρά, μέσα από τη μείωση του δείκτη τιμών τον Ιούλιο, καλύπτονται τομείς στους οποίους οι ανατιμήσεις εντάθηκαν. Ο λόγος για βασικά προϊόντα διατροφής, όπως για παράδειγμα το αλεύρι ή το ελαιόλαδο, κρέατα, πατάτες, τυριά, ζυμαρικά ή αυγά. Είναι ανάμεσα στα 25 είδη και υπηρεσίες με τις πιο μεγάλες ανατιμήσεις τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το καμπανάκι εδώ, εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι ισχυρό και δεν συνδέεται μόνο με την ενεργειακή κρίση, αλλά και με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ελέγχου το επόμενο διάστημα, αλλά και ο χώρος που θα προκύψει στον «κουμπαρά» των κρατικών εσόδων, ώστε να γίνει εφικτή μία στήριξη με τη μορφή κάποιου επιδόματος μέσα από το πακέτο της ΔΕΘ.

Στον τουρισμό, στη μεγάλη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας -για την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να γίνει εφικτή η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, ούτως ώστε να τροφοδοτήσει τα μέτρα στήριξης και να στηρίξει την άνοδο του ΑΕΠ- ναι μεν υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις στα ξενοδοχεία και γενικότερα στη διαμονή (με τιμών 20% από 27,7% το μήνα Ιούνιο), αλλά υπάρχει και ο κλάδος των μεταφορών: Η άνοδος σε αυτό το πεδίο είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο καταγράφει μεγάλη επιτάχυνση τιμών, κυρίως λόγω των πτήσεων εξωτερικού που είχαν άνοδο τιμών 82,9% τον Ιούλιο από 69,3% τον Ιούνιο. Η μεταφορά επιβατών με πλοίο είχε επίσης άνοδο τιμών πάνω από 25%, έναντι 20,4% ανόδου τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι παρά τη βραδύτερη άνοδο του δείκτη τιμών κατά 11,6% τον Ιούλιο από 12,1% τον Ιούνιο και πάλι η αύξηση είναι ισχυρή. Είναι η υψηλότερη των τελευταίων 27 ετών...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Άμεσα μέτρα ζητούν οι εταιρείες για τη βιωσιμότητα της αγοράς – Επιστολή σε Σκρέκα & Σκυλακάκη

Με point system η πρόσβαση σε νέα δάνεια και ρυθμίσεις

Σταϊκούρας: Πολύ καλή πορεία των εσόδων τον Ιούλιο - Πλήρης επιστροφή του Τουρισμού στα επίπεδα του 2019

gazzetta
gazzetta reader insider insider