Σε 13 ανέρχονται οι εταιρείες προμήθειας που έως το τέλος του προηγούμενου μήνα είχαν αποδώσει το σύνολο των ποσών για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, έχοντας «μεταφέρει» εμπρόθεσμα στους αρμόδιους Διαχειριστές τα αντίστοιχα ποσά που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Οι ρυθμιζόμενες αυτές χρεώσεις είναι οι ΥΚΩ, το ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και οι χρεώσεις χρήσης συστήματος και δικτύου.
Έτσι, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), καμία οφειλή δεν παρουσίαζαν οι ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, Protergia (Mytilineos), Elpedison, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ZeniΘ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΤΑ, BI.ΕΝΕΡ, ΒΙΟΛΑΡ, OTE AKINHTA, Θωμάς Σούμπασης ΜΕΠΕ και Κ. Β. Μάρκου ΑΒΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη λίστα επικαιροποιείται σε μηνιαία βάση από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλία «θετική αναφορά», όπως την ονομάζει η Αρχή. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην παροχή θετικού κινήτρου προς τους προμηθευτές ώστε να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους ως προς την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αφετέρου στη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Η πρώτη λίστα δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου.
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην παρούσα συγκυρία με τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών, η οποία έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη ρευστότητα των Προμηθευτών, η ΡΑΕ θεωρεί ότι οι προμηθευτές που έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους και τηρούν με συνέπεια τους όρους διακανονισμού, συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από το κείμενο πλαίσιο ως προς την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Πάντως, στη λίστα του οποίου, κανένας προμηθευτής δεν υπάγεται στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) αποτελούν το βασικό έσοδο του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αντίστοιχα. Με τα ποσά αυτά, οι δύο Διαχειριστές αναπτύσσουν λειτουργούν και συντηρούν τις ηλεκτρικές υποδομές που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους, ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια εφοδιασμού.
Το νέο αποθεματικό μέσω των ΥΚΩ
Από την άλλη πλευρά, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) υποστηρίζει τη διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της κατάλληλης αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.
Την ίδια στιγμή, χάρη στις ΥΚΩ υποστηρίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και γίνεται εφικτή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές τους, με τιμολογήσεις ίδιες με αυτές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται τα ειδικά τιμολόγια ρεύματος (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης), ώστε να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια ευάλωτοι καταναλωτές.
Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα υπάρξει μία νέα εισφορά μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η οποία δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές. Στόχος είναι με τα έσοδα να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, δηλαδή ένα καινούριο αποθεματικό για την προστασία των καταναλωτών από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις.
Η νέα εισφορά θα προκύψει από την αύξηση της χρέωσης στα νοικοκυριά με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις θα υπάρξει μείωση έως 70%. Πιο συγκεκριμένα για τετραμηνιαία κατανάλωση 1601 – 2000 κιλοβατώρες, η τιμή θα αποκλιμακωθεί στα 1,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 5 λεπτά που είναι σήμερα. «Κούρεμα» θα υπάρξει και στη χρέωση για τετραμηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, η οποία θα περιοριστεί στα 1,7 λεπτά, από τα 8,5 λεπτά στα οποία είναι καθορισμένη τώρα.των επιβαρύνσεων.