Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η τσεχική προεδρία, οι «27» της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τρία μέτρα:
- υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,
- ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και
- συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
⚡️ #TTE Energy | DEAL!👏 Ministers reached a political agreement on measures to mitigate high electricity prices: mandatory electricity demand reduction, cap on market revenues from inframarginal electricity producers and solidarity contribution from fossil fuels producers. pic.twitter.com/BLU4fxWNWj
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) September 30, 2022
Τα τρία μέτρα είχαν ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν εκτενείς διαβουλεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε., για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών.
Όπως σημείωνε νωρίτερα το insider.gr, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, για το πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά του, σε σχέση με τις ανακοινώσεις. Έτσι, οι Βρυξέλλες εισηγούνται από το ανώτατο όριο αποζημίωσης να εξαιρεθούν οι μονάδες φυσικού αερίου (όπως και οι σταθμοί με καύσιμο ανθρακίτη). Για τις υπόλοιπες τεχνολογίες, προτείνει να τεθεί ένα οριζόντιο πλαφόν, στα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Για το «ψαλίδι» στη ζήτηση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής (υψηλού φορτίου), το προσχέδιο εμμένει στο ότι η μείωση θα είναι υποχρεωτική, προσδιορίζοντας το ποσοστό της στο 5% - παρόλο που είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες, για μείωση του σχετικού νούμερου. Το μέτρο θα αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023, με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και, κατά συνέπεια, των χονδρεμπορικών τιμών.
Όσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, το προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο το μέτρο να εφαρμοσθεί το 2023, όσο και να ενεργοποιηθεί από φέτος και να επεκταθεί και το επόμενο έτος. «Η εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να ισχύει μόνο για το οικονομικό έτος 2022 ή/και το 2023», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οξύνεται το ενεργειακό ζήτημα - Ανάγκη για τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις
Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στη Σύνοδο ζήτησε τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας» ενώ παρατήρησε πως το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε ελληνική δημοσιογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, έκανε σαφή την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας. Εξήγησε πως η Ευρώπη ναι μεν γεμίζει τις αποθήκες της για το χειμώνα, αλλά οι εν λόγω προμήθειες προέρχονται και από τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ρωσίας.