Γεωργαντάς: Επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές - Πότε και σε ποιους θα δοθεί

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γεωργαντάς: Επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές - Πότε και σε ποιους θα δοθεί
Στα έκτακτα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης και των εφοδίων και του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης και των εφοδίων και του κόστους παραγωγής.

Σε ότι αφορά τα 60 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για την αγορά λιπασμάτων, ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως «ψηφίστηκε από την Βουλή η τροπολογία. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η ΚΥΑ. Θα ανοίξει η πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την κατάθεση αιτήσεων για να δοθούν τα χρήματα σε κάθε δικαιούχο», εκτιμώντας ότι η πίστωση των χρημάτων θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο.

Για τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως υπάρχει κονδύλι 89 εκατομμυρίων ευρώ για επιδότηση που αφορά αγορά ζωοτροφών, αναφέροντας πως «έχουμε καταθέσει την πρόταση στην ΕΕ και περιμένουμε απάντηση για να δρομολογήσουμε τις πληρωμές. Έχουμε ήδη δώσει άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για ζωοτροφές» και εκτιμώντας πως αυτές οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σημείωσε πάντως πως «προσπαθούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσους κτηνοτρόφους μπορούν να παράγουν μόνοι της ζωοτροφές για τα ζώα τους».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε πως «υπάρχει περιθώριο εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά, κάτι που θα συμβεί το επόμενο διάστημα, λόγω και της περιόδου των Εορτών», σχετικά με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς και τις τιμές που πωλούνται αυτά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Ότι έχει δοθεί μέχρι σήμερα, είναι στήριξη με εθνικούς πόρους. Επιδιώκουμε από την ΕΕ να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα σε όλες τις χώρες και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς, στο κλείσιμο της παρέμβασης του.

Επιτακτική η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα

Πιο επιτακτική από ποτέ καθίσταται στη σημερινή εποχή η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, αφού η υιοθέτησή τους θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή περισσότερων αλλά και ποιοτικά ασφαλέστερων τροφίμων, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο, με θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας», συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, η ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας, σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Βέβαια, για να περάσει η αγροτική οικονομία στη νέα εποχή και να βρουν εφαρμογή στο χωράφι οι νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά είναι υψίστης σημασίας η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα των Γεωπονικών Σχολών της χώρας, «ώστε να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους των καλλιεργειών, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα του Έλληνα αγρότη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα θα διασφαλιστεί επίσης η αντιμετώπιση κάθε μελλοντικής πρόκλησης ή επισιτιστικού κινδύνου που προκύπτουν από τις αλλεπάλληλες και πολυεπίπεδες κρίσεις, ιδιαίτερα δε από την κλιματική.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της διασύνδεσης της γεωργικής έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή, και λέγοντας ότι όχι μόνο αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι είναι αυτή που σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της ΚΑΠ αλλά και τα κίνητρα που δίνονται «θα δώσει νέα προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πλήρους αυτοματοποίησης της συγκομιδής και της χρήσης της ρομποτικής στις καλλιέργειες, με όφελος τη μείωση ως και 90% της χρήσης των φυτοφαρμάκων, αναφέρθηκε στην καθετοποιημένη γεωργία και ιδιαίτερα την υδροπονία που «μπορεί να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στην πηγή ζήτησης, στα αστικά κέντρα, ενώ αποτελεί ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων της παραδοσιακής γεωργίας, ενόψει της έλλειψης γλυκού νερού, της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του εδάφους».

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός στον οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν μέθοδοι κυκλικής οικονομίας και τόνισε πως «η κομποστοποίηση ως μέσον λίπανσης, η παραγωγή βιοντίζελ από τη ζωική παραγωγή, η χρήση κατσίγαρου από την ελαιοπαραγωγή ως βιοκαύσιμο, η χρήση ενεργειακών φυτών, αποτελούν λίγες μόνο από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα – σε μικρή ομολογουμένως κλίμακα- στην αγροτική οικονομία». Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό υπενθύμισε τη δυνατότητα επιδότησης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κατ’ αρχάς σε 75.000 εκμεταλλεύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Στις 2 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί το “καλάθι του νοικοκυριού“

Μπακογιάννης για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού: «40.000 άνθρωποι θα γεμίσουν τον Βοτανικό το 2026»

Οικονόμου για Τσίπρα: Επιδίδεται σε έναν επικίνδυνο «τραμπισμό αλά γκρέκα»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider