Βίσκο (ΕΚΤ): Να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος επιδείνωσης της οικονομίας - Σταδιακές οι αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίσκο (ΕΚΤ): Να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος επιδείνωσης της οικονομίας - Σταδιακές οι αυξήσεις επιτοκίων
Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Eurostat.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί σταδιακά στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και να λάβει υπόψη τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ιγνάσιο Βίσκο.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε πως ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα, η κορύφωση της ανόδου «δεν μπορεί να προκαθοριστεί» λόγω της αβέβαιης φύσης των οικονομικών προβλέψεων εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η υψηλή αβεβαιότητα απαιτεί να προχωρήσουμε σταδιακά, αξιολογώντας προσεκτικά τα διαθέσιμα στοιχεία», επεσήμανε ο Βίσκο, σύμφωνα με το Βloomberg, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος πως η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών να αποδειχθεί χειρότερη από το αναμενόμενο, καθιστώντας δυσανάλογο ένα υπερβολικά γρήγορο βήμα στην ομαλοποίηση των επιτοκίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμική των μισθών - ένας βασικός παράγοντας που παρακολουθούν οι τραπεζίτες για να προσδιορίσουν εάν η αύξηση των τιμών εδραιώνεται - έχει παραμείνει μέχρι στιγμής «μέτρια» ενώ δεν υπάρχουν «καθαρά σημάδια» σημαντικής απόκλισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό (ένας έτερος σημαντικός παράγοντας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής).

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 1,5% — το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία. Αλλά με την Ευρώπη να κινδυνεύει από ύφεση, οι αξιωματούχοι αφαίρεσαν από την τελική τους ανακοίνωση τη λέξη «αρκετές» αναφερόμενη στις περαιτέρω αυξήσεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα από τόκους το 2022 η UniCredit

Eurostat: Απότομη αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ το α' εξάμηνο

Panasonic: «Βουτιά» 11% στα κέρδη β' τριμήνου - Καλύτερα από τις εκτιμήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider