Η ΕΚΤ αναμένει μείωση των πραγματικών μισθών λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΚΤ αναμένει μείωση των πραγματικών μισθών λόγω του υψηλού πληθωρισμού
«Οι πραγματικοί μισθοί των καταναλωτών είναι τώρα σημαντικά χαμηλότεροι απ' ότι ήταν πριν από την πανδημία» υποστηρίζει η ευρωτράπεζα.

Η αύξηση των ονομαστικών μισθών στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι ισχυρή μέσα στα επόμενα τρίμηνα του 2023, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι πραγματικοί μισθού θα υποχωρήσουν λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, «η αύξηση των ονομαστικών μισθών μέσα στα επόμενα λίγα τρίμηνο αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τα ιστορικά μοτίβα. Αυτή αντανακλά το ότι η αγορά εργασίας δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την επιβράδυνση της οικονομίας, την αύξηση των κατώτατων μισθών και την ισορροπία μεταξύ των μισθών και των υψηλών επιπέδων του πληθωρισμού».

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η αναμενόμενη κάμψη της οικονομίας και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές θα ασκήσουν καθοδικές πιέσεις στην αύξηση των μισθών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αναφέρει πρόσφατα πως οι μισθοί ενδεχομένως αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτό που προβλεπόταν, προσθέτοντας ότι η ευρωτράπεζα πρέπει να ανακόψει αυτή τη τάση από το να ωθήσει υψηλότερα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Πιέσεις και αιτήματα των συνδικάτων

Ωστόσο, η έκθεση της ΕΚΤ υποβαθμίζει αυτή την εκτίμηση, λέγοντας πως τα πραγματικά εισοδήματα θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς ο πληθωρισμός θα είναι μεγαλύτερος από τις πραγματικές αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς.

«Οι πραγματικοί μισθοί των καταναλωτών είναι τώρα σημαντικά χαμηλότεροι απ' ότι ήταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω τους επόμενους μήνες» αναφέρει η έκθεση της ευρωτράπεζας.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις ενώσεις συνδικάτων στο να ζητήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις, ειδικότερα σε κλάδους με χαμηλούς μισθούς» προσθέτουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Τα υψηλά επιτόκια «γκρέμισαν» την αγορά ακινήτων - Πτώση 50% για το δ' τρίμηνο του 2022

Γερμανία: 4 στις 10 επιχειρήσεις «βλέπουν» συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider