Την τελική έγκριση για την μεταβίβαση του τελευταίου πακέτου δόσεων αξίας 603 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη των ομολόγων) αλλά και την ενεργοποίηση των υπολοίπων παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος, άναψε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Mε την κίνηση αυτή τονώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ενώ μειώνεται και το κόστος αποπληρωμής του χρέους τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, μέσω της μόνιμης κατάργησης του επιτοκίου του 2ου δανείου (step-up) από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί στο εισόδημα που αποκτάται από συμμετοχές σχετικά με το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA).
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει ικανά τις προκλητικές οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν εκδώσει θετική αξιολόγηση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα ολοκληρώνονταν έως το φθινόπωρο του 2022. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για αυτήν τη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις ανωτέρω δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Πιερ Γκραμένγκα.
«Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας» έσπευσε να συμπληρώσει.
Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ ενώ το ΔΣ του EFSF, μειώνει στο μηδέν την προσαύξηση επιτοκίου σε δάνεια προς την Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, στα πλαίσια των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.