Ο Λευκός Οίκος επέλεξε την αντιπρόεδρο της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ ως επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου και τον Τζάρεντ Μπερνστάιν στην ηγεσία του Γραφείου Οικονομικών Συμβούλων, σε δύο κρίσιμους ρόλους για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ καθώς η χώρα αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Η ανακοίνωση είναι η τελευταία σε μια σειρά ανακατατάξεων προσωπικού στη διοίκηση στα μισά της θητείας του Μπάιντεν, καθώς αρχίζει να κοιτάζει μια νέα υποψηφιότητά τους για το Οβάλ Γραφείο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τζεφ Ζίεντς αντικατέστησε τον Ρον Κλέιν ως επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου. Πριν τη διαδοχή του από την Μπρέιναρντ, ο Mπράιαν Ντις, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την Παρασκευή. Η Κέιτ Μπέντιγκφιλντ, διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, σχεδιάζει να φύγει στο τέλος του μήνα.
«Η Σεσίλια Ρόουζ και ο Μπράιαν Ντις είναι έμπιστοι σύμβουλοι στους οποίους βασίστηκα για την διαμόρφωση της οικονομικής μου ατζέντας και η χώρα μας τους οφείλει ευγνωμοσύνη για την υπηρεσία τους. Καθώς αποχωρούν από τον Λευκό Οίκο, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω νέους ηγέτες που θα συνεχίσουν να υλοποιούν το οικονομικό μου όραμα και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της δουλειάς» ανέφερε ο Μπάιντεν.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς σχολιάζουν στελέχη της Fed τον πληθωρισμό - Πόσο μεγάλες θα είναι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων
Ο Μπερνστάιν είναι διακεκριμένος οικονομολόγος και διατελέσει επίσης στενός σύμβουλος του Μπάιντεν, την εποχή που ήταν ακόμη αντιπρόεδρος. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος τον αποκάλεσε ως «έναν από τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας». «Είναι μια αξιόπιστη επιλογή, ένας βετεράνος στους οικονομικούς μας θεσμούς και κατανοεί πώς η οικονομία επηρεάζει τους καθημερινούς ανθρώπους», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον ότι η Μπρέιναρντ θεωρείται ότι ανήκει στα λεγόμενα «περιστέρια» της Fed. Όταν η Κεντρική Τράπεζα κατέληξε στην αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, η ίδια παρέπεμψε συχνά σε μία «μάχη» χωρίς μεγάλο κόστος για την απασχόληση. Η ίδια έχει προταθεί, στο παρελθόν, και για άλλες καίριες θέσεις, μεταξύ των οποίων και για την ηγεσία της Fed.
Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό σχεδόν 54 ετών, ενώ τα στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη, αλλά ο πιο επίμονος πληθωρισμός των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για να συγκρατήσουν τις τιμές δυσκολεύουν το τοπίο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της οκτώ φορές τον περασμένο χρόνο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο από ουσιαστικά μηδενικό πριν από ένα χρόνο σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007.