Θολό το τοπίο για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος το 2023 – Η εικόνα διεθνώς

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θολό το τοπίο για την κατανάλωση χοιρινού κρέατος το 2023 – Η εικόνα διεθνώς
Πώς κινείται η παραγωγή χοιρινού κρέατος τη φετινή χρονιά και ποια η εικόνα της ζήτησης στη σκιά της πληθωριστικής κρίσης. Οι βασικότερες προκλήσεις και οι προοπτικές.

Πέπλο αβεβαιότητας καλύπτει την κατανάλωση χοιρινού κρέατος τη φετινή χρονιά, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τη σκιά τους στην πορεία της ζήτησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης της Rabobank, η παγκόσμια αγορά χοιρινού καλείται να διαχειριστεί ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες, όπως ο περιορισμός της παραγωγής στις εξαγωγικές χώρες, αλλά και ο επανακαθορισμός των αναγκών από την πλευρά των εισαγωγέων, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι αναλυτές προειδοποιούν για σταδιακό περιορισμό της εμπορικής δραστηριότητας στον κλάδο του χοιρινού κρέατος.

Όπως επισημαίνουν, όσο θα πληθαίνουν οι φωνές για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η αβεβαιότητα θα αυξάνεται και η ζήτηση θα δέχεται σημαντικές πιέσεις. Σε μια οικονομία που επιβραδύνει, ακόμη και το χοιρινό κρέας – που δεν συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές πρωτεϊνούχες τροφές – η πίεση σε όρους κατανάλωσης δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Και αυτό γιατί αν η παγκόσμια ανάπτυξη «φρενάρει», τότε θα αυξηθεί η πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών και μελλοντικά στις αποταμιεύσεις τους. Η ορθή αντιμετώπιση των συνεπειών ενός πληθωρισμού που επιμένει θα είναι κρίσιμη για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, με στόχο να αποφευχθεί το πλήγμα στην επιχειρηματική και δη καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η εμπορική δραστηριότητα στην αγορά χοιρινού κρέατος αναμένεται να κινηθεί ήπια ανοδικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, ωστόσο η διατήρηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δεν είναι δεδομένη, καθώς μειώνεται η παραγωγή σε αρκετές εξαγωγικές περιοχές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον αντίποδα, η Βραζιλία αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή και κατ’ επέκταση τις εξαγωγές την τρέχουσα χρονιά, μετά τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις που κατέγραψε το 2022.

Οι προοπτικές στις κυριότερες αγορές χοιρινού κρέατος

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Rabobank, η απόφαση των κινεζικών αρχών να «ανοίξουν» εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα μετά τους σοβαρούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί ταυτόχρονα ευκαιρίες αλλά και αβεβαιότητας. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, η Κίνα θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην αναλογία προσφοράς και ζήτησης. Πότε και σε τι βαθμό θα επέλθει ισορροπία, παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Όπως όλα δείχνουν, η ζήτηση θα κινηθεί με ανομοιογένεια, στη σκιά της εξέλιξης της πανδημίας, των εμποδίων που δύναται να προκύψουν σε μακροοικονομικό επίπεδο και της αδυναμίας που μπορεί να επιδείξει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Συμπερασματικά, η ζήτηση για χοιρινό αναμένεται να πάρει τα πάνω της προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή χοιρινού κινείται ικανοποιητικά, με την προοπτική για εξαγωγές τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τον Καναδά να είναι ισχυρή, καθώς είναι σε θέση να παρέχουν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό προϊόν σε άλλες βασικές αγορές.

Στην Ευρώπη η εικόνα είναι λίγο διαφορετική, καθώς η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω εντός του 2023, με ελάχιστες μόλις εξαιρέσεις.

Στη Βραζιλία, η αποκλιμάκωση των τιμών των ζωοτροφών μπορεί να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους, ωστόσο η εν λόγω αγορά χρειάζεται ακόμη πιο ισχυρή ζήτηση από κινεζικής πλευράς προκειμένου να εξισορροπηθούν προσφορά και ζήτηση.

Στην Ιαπωνία, τέλος, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος θα κινηθεί σταθεροποιητικά, γεγονός που δεν θα απαιτήσει αύξηση των εισαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων μπαίνει η KAFEA TERRA

gazzetta
gazzetta reader insider insider