Γερμανικές προειδοποιήσεις στην Κομισιόν για το νέο μοντέλο διάσωσης τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές προειδοποιήσεις στην Κομισιόν για το νέο μοντέλο διάσωσης τραπεζών
Αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από την Κομισιόν να ισχυροποιήσει και να εναρμονίσει τους κανόνες αναφορικά με την χρήση των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων όταν μία τράπεζα διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης. 

Η Γερμανία προειδοποίησε την Κομισιόν να μην αλλάξει τους κανόνες που επιτρέπουν σε τράπεζες που παρέχουν στήριξη σε περίπτωση κρίσης να επωφεληθούν από χαλαρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις αναφορικά με τα κεφάλαια και τη ρευστότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Απριλίου προσχέδιο μεταρρυθμίσεων των κανόνων που αφορούν στη διαχείριση προβληματικών τραπεζών, με το νέο σχέδιο να καταρτίζεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την κατάσταση των τραπεζών μετά την πτώχευση των SVB και Signature Bank στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε επιστολή του προς την Κομισιόν και το Eurogroup ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να σεβαστεί την «καθαρή συμφωνία» που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούνιο για τη διατήρηση του πλαισίου που είναι γνωστό ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας». «Από ό,τι έχω ενημερωθεί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», φέρεται να δήλωσε ο Λίντνερ σύμφωνα με το Reuters, ενώ η Κομισιόν δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

«Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις χώρες μέλη και τους μετόχους προτού ολοκληρώσει τις προτάσεις της. Πρόκειται για μία εξισορροπημένη πρόταση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εθνικών τραπεζικών μοντέλων, καθώς και μία χρήσιμη μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», υπογράμμισε αξιωματούχος της Ε.Ε..

Τα «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» συνδέουν τις τράπεζες σε ένα εθνικό δίκτυο, επιτρέποντας σε μια προβληματική τράπεζα να λάβει οικονομική βοήθεια από τα άλλα μέλη του δικτύου που αποτελεί μέρος του μηχανισμού προστασίας των καταθετών μιας χώρας ενώ τέτοια συστήματα εφαρμόζονται στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Τα υφιστάμενα σχέδια για το νέο μοντέλο διάσωσης των τραπεζών θα «εισάγουν σειρά νέων και σημαντικών περιορισμών» στα Θεσμικά Συστήματα Προστασίας αντιμετωπίζοντας τα ως συστήματα εγγύησης καταθέσεων, τόνισε ο Λίντνερ και πρόσθεσε πως άλλα στοιχεία του προσχεδίου, όπως το γενικά μεγάλο πεδίο που καλύπτουν οι κανόνες, θα οδηγήσουν σε «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις για το 6% των νέων στην ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας

Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες επιμένουν στην αύξηση επιτοκίων παρά τις σεισμικές δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα

JP Morgan: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider