Κοντά στην πανευρωπαϊκή μέση αύξηση κινήθηκαν οι ανατιμήσεις των λιανικών τιμών ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά στο 2ο εξάμηνο του 2022, δηλαδή την περίοδο όξυνσης της ενεργειακής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι η άνοδος ήταν 24%, σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του αμέσως προηγούμενο έτους, όταν το άλμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώθηκε στο 21%.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat για την εξέλιξη των λιανικών τιμών ρεύματος και αερίου στο δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς. Ένα εξάμηνο που ο εκτροχιασμός του χονδρεμπορικού κόστους είχε ως συνέπεια να καταγραφούν σε όλη την Ευρώπη οι μεγαλύτερες ιστορικά τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, σημειώνοντας μάλιστα απότομη άνοδο ακόμη και από το πρώτο μισό του 2022.
Στην περίπτωση της χώρας μας, οι ανατιμητικές πιέσεις είχαν ως συνέπεια η μέση λιανική ρεύματος να διαμορφωθεί στα 24,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνοντας τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα κάθε είδους τέλη), από 19,7 λεπτά ανά kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ως συνέπεια, τα οικιακά τιμολόγια διαμορφώθηκαν κάτω από το μέσο όρο των 27 κρατών-μελών (ο οποίος ήταν 28,4 λεπτά ανά kWh), αποτελώντας τα 13α ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυξήσεις έως 113%
Ενδεικτικό του ύψους των αυξήσεων του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος, και της μετακύλισής τους στους τελικούς καταναλωτές, αποτελούν περιπτώσεις χωρών όπου τα οικιακά τιμολόγια έφτασαν ακόμη και να υπερδιπλασιαστούν. Πιο ακραία περίπτωση η Ρουμανία, με τις τελικές τιμές να σημειώνουν αύξηση κατά 113%, με την Τσεχία να ακολουθεί καταγράφοντας άλμα κατά 104%.
Σε 5 ακόμη χώρες οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 50% - και πιο συγκεκριμένα στη Δανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Όπως είναι φυσικό, σχεδόν και σε όλα τα κράτη-μέλη (με εξαίρεση τη Μάλτα και την Ολλανδία) καταγράφηκαν αυξήσεις σε ετήσια βάση. Οι μικρότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (3%, την Πορτογαλία (2%) και την Πολωνία (2%).
Στο δεύτερο μισό του 2022, τα τρία υψηλότερα τιμολόγια λιανικής «εντοπίσθηκαν» στη Δανία (58,7 λεπτά ανά kWh), το Βέλγιο (44,9 λεπτά ανά kWh) και την Ιρλανδία (42 λεπτά ανά kWh). Οι φθηνότερες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά καταγράφηκαν στη Μάλτα (12,8 λεπτά ανά kWh), στη Βουλγαρία (11,5 λεπτά ανά kWh) και την Ουγγαρία (10,8 λεπτά ανά kWh).
«Αλμυρή» η οικιακή τιμή του αερίου
Στην περίπτωση των οικιακών τιμών αερίου, τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο μισό του 2022 δείχνουν αύξηση 58% σε ετήσια βάση, έναντι 45% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Έτσι, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό κατέβαλε 16 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα αερίου που κατανάλωσε (μαζί με ρυθμιστικές χρεώσεις και φόρους), από 10,6 λεπτά στο δεύτερο μισό του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλμα κατά 45% θεωρείται συγκρατημένο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε 5 χώρες υπερδιπλασιάστηκε η επιβάρυνση των νοικοκυριών. «Πρωταθλήτρια» ήταν η Τσεχία, όπου η τιμή τριπλασιάστηκε, καταγράφοντας άλμα κατά 244%. Ακολούθησαν η Ρουμανία (166%), η Λετονία (157%), η Λιθουανία (111%) και το Βέλγιο (102%).
Σε κάθε περίπτωση, η ανατίμηση του εγχώριου κόστους είχε ως συνέπεια η τιμή του αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά να καταταγεί στην 5η ακριβότερη στα 27 κράτη-μέλη. Ακριβότερες ήταν η Σουηδία (27,5 λεπτά ανά kWh), η Δανία (20,8 λεπτά ανά kWh), η Ολλανδία (19,3 λεπτά) και η Τσεχία (19 λεπτά).
Στον αντίποδα, οι τρεις φθηνότερες χώρες ήταν η Σλοβακία (5 λεπτά ανά kWh), η Κροατία (4,5 λεπτά) και η Ουγγαρία (3,5 λεπτά ανά kWh).