Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, στις 15 Ιουνίου, και μία νέα αύξηση των επιτοκίων θεωρείται σχεδόν σίγουρη, ενώ οι αξιωματούχοι έχουν ανοίξει «παράθυρο» και για μία κίνηση τον Ιούλιο. Όμως, έχουν αποστείλει παράλληλα και το μήνυμα ότι ο κύκλος σύσφιγξης είναι στο τελικό του στάδιο, χωρίς να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον Γιοακίμ Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αρκετές περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Μάλιστα, όπως είπε, δεν είναι σίγουρο ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να φθάσουν στο peak τους αυτό το καλοκαίρι.
Τα λεγόμενα του Νάγκελ, εάν επιβεβαιωθούν, θα διαψεύσουν τα «στοιχήματα» των αγορών ότι το «ταβάνι» των επιτοκίων θα τα οδηγήσει στο 3,75% τον Ιούλιο, προτού η ΕΚΤ ξεκινήσει τις μειώσεις το επόμενο έτος.
«Με βάση τις σημερινές προοπτικές, είναι αναγκαίες αρκετές περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων» τόνισε ο Νάγκελ σε ομιλία του, χθες. «Κατά την άποψή μου, δεν είναι σίγουρο ότι θα φθάσουμε στο peak των επιτοκίων το καλοκαίρι» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στον δομικό πληθωρισμό, επεσήμανε ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι υπερβολικά υψηλές και μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγα μόνο σημάδια υποχώρησης.
Παράλληλα, όπως είπε, μόλις τα επιτόκια «κορυφωθούν», θα πρέπει να παραμείνου σταθερά, μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Εν τω μεταξύ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ επεσήμανε, σήμερα, ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί, σημειώνοντας εντούτοις ότι η νομισματική πολιτική δείχνει σημάδια αποτελεσματικότητας και οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα.
«Επειδή ο πληθωρισμός ήταν υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν συσσωρευτεί» είπε και προσέθεσε: «Είναι πιθανό ότι οι πιέσεις τιμών σε αυτούς τους τομείς θα αποδειχθούν πιο δύσκολο να μειωθούν».
«Είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια της πρόσφατης νομισματικής πολιτικής να μεταδίδονται στην πραγματική οικονομία» ανέφερε ακόμα. «Και δεν έχουμε ακόμη δει την πλήρη επίδρασή τους» τόνισε μάλιστα.
Όπως είπε ακόμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, παρατήρησε, τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, επειδή όσο υψηλότερα αυξάνονται τα επιτόκια, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπός τους δεδομένου ότι οι προηγούμενες κινήσεις δεν έχουν ακόμη δείξει την πλήρη επίδρασή τους.