Ρεύμα: Τα τιμολόγια Ιουλίου με τις επιδοτήσεις – 5 προϊόντα κάτω από 10 λεπτά ανά kWh

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Τα τιμολόγια Ιουλίου με τις επιδοτήσεις – 5 προϊόντα κάτω από 10 λεπτά ανά kWh
Από 7,05 έως 18,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα «προσγειώνονται» οι τελικές τιμές των προμηθευτών για τον νέο μήνα (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας) χάρις στην ενίσχυση 1,5 λεπτό ανά kWh που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ. Στα 12,6 λεπτά ο μέσος όρος των τιμολογίων, κοντά επομένως στα προ κρίσης επίπεδα, αναλυτικά οι τελικές τιμές των βασικών προϊόντων όλων των εταιρειών.

Σε παρόμοια επίπεδα με τον Ιούνιο, ή με μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώνονται τον Ιούλιο στη συντριπτική τους πλειονότητα οι καθαρές χρεώσεις λιανικής, χάρις στην επιδότηση που θα δοθεί στους οικιακούς λογαριασμούς και τον επόμενο μήνα. Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΝ, η ενίσχυση καθορίζεται στα 1,5 λεπτά ανά kWh για τα οικιακά τιμολόγια, δηλαδή όσο ήταν και το προηγούμενο δίμηνο.

Ως συνέπεια, δεν θα δουν αύξηση οι πελάτες των εταιρειών που διατήρησαν σταθερές τις χρεώσεις τους. Επίσης, οι πελάτες των προμηθευτών που περιόρισαν τις χρεώσεις Ιουλίου, θα δουν τους λογαριασμούς τους να αποκλιμακώνονται περαιτέρω.

Η συγκράτηση των επιβαρύνσεων αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τον Ιούλιο ενισχύεται η κατανάλωση των νοικοκυριών. Επομένως, μία αύξηση στην «καθαρή» τιμή θα μπορούσε να «φουσκώσει» αισθητά τους λογαριασμούς.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Στο αντιπροσωπευτικό δείγμα τιμολογίων ρεύματος, που επεξεργάζεται σε μηνιαία βάση το Insider.gr, με την επιδότηση οι τελικές επιβαρύνσεις διαμορφώνονται από 7,05 έως έως 18,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας, πέντε προϊόντα κινούνται σε μονοψήφια νούμερα, κάτω από τα 10 λεπτά ανά kWh, δηλαδή χαμηλότερα από τα επίπεδα προς κρίσης.

Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 12,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 12,3 λεπτά τον Ιούνιο. Για το ίδιο δείγμα προϊόντων των προμηθευτών, οι καθαρές τιμές τον προηγούμενο μήνα διαμορφώνονταν από 7,7 έως 17,17 λεπτά ανά kWh.

- Αναλυτικά, σταθερό παραμένει το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ, το οποίο θα είναι τον νέο μήνα 14 του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Σταθερή, στα 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα είναι η τιμή και του νέου προγράμματος της εταιρείας, ΔΕΗ myHome 4All, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Η τελική τιμή (μετά την επιδότηση) του Protergia Οικιακό Value θα είναι 9,65 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Ιούλιο, μειωμένη κατά -13% σε σχέση με τον Μάιο. Το πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward της Protergia θα έχει επιβάρυνση 11,17 λεπτά ανά KWh με την έκπτωση συνέπειας, όσο και τον Ιούνιο.

- Στα 9,6 λεπτά ανά kWh θα είναι η τελική τιμή του Elpedison Green Economy, του νέου προϊόντος που λάνσαρε η Elpedison στο τέλος Ιουνίου. Στο πρόγραμμα που προσφέρει έκπτωση συνέπειας (Συνέπεια Day), η καθαρή επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 15,67 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 4%.

- Το πρόγραμμα Simply Generous Home της ΗΡΩΝ θα έχει τελική τιμή τον Ιούλιο 7,05 λεπτά ανά kWh, από 8,55 λεπτά τον μήνα που διανύουμε. Στο πρόγραμμα Generous Home, με την έκπτωση συνέπειας και την κρατική ενίσχυση, η τιμή του Ιουλίου υπολογίζεται στα 12,82 λεπτά, όσο και τον Ιούνιο.

- Με την επιδότηση και την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της Αέριο Αττικής στο MAXI Free+ θα είναι 7,7 λεπτά ανά KWh τον Ιούλιο, χωρίς μηνιαία μεταβολή. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 10,8 λεπτά, επίσης σταθερή.

- Η τελική τιμή της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 17,4 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Ιούνιο ήταν 15,4 λεπτά. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η τιμή θα είναι 18,4 λεπτά ανά kWh.

Το οικονομικότερο τιμολόγιο της εταιρείας θα είναι στα 12,9 λεπτά ανά kWh, από 12,4 λεπτά τον Μάιο.

- Στο πρόγραμμα OnTime της NRG, η τιμή με την επιδότηση διαμορφώνεται στα 11,7 λεπτά ανά kWh, από 10,7 λεπτά τον Ιούνιο. Με την έκπτωση 10%, η τιμή ελαττώνεται στα 10,38 λεπτά ανά kWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πρώτους δύο μήνες η έκπτωση συνέπειας είναι 30%, με συνέπεια η τιμή να είναι ακόμη μικρότερη.

- 11 λεπτά ανά kWh θα είναι η τιμή της ΕΛΙΝ τον Ιούνιο στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus-, όσο και τον Ιούνιο.

- Στα 9,65 λεπτά ανά kWh θα είναι η τελική τιμή της Watt & Volt στο πρόγραμμα W+V Value, χωρίς μηνιαία μεταβολή. Στο πρόγραμμα zerO+, η τελική τιμή θα είναι 11,17 λεπτά ανά kWh, συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας.

- Στα 12,48 λεπτά ανά kWh θα είναι η τιμή της Volterra, από 10,48 λεπτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider