ΤτΕ: Τα οφέλη για την Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Τα οφέλη για την Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Πώς η βελτίωση του ελληνικού αξιόχρεου συντελεί σημαντικά στο να αντισταθμιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων. Η «υπεροχή» έναντι των ιταλικών ομολόγων.

Eυεργετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος από μία επικείμενη πιστοληπτική αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την έκθεση της για τη νομισματική πολιτική που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Μάλιστα, η ΤτΕ επισημαίνει πως η σταθερή βελτίωση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας συντελεί σημαντικά στο να αντισταθμιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ενώ η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής ασκεί αυξητική επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης ασκούν μειωτική επίδραση στο ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Όπως εξηγεί η έκθεση, όλο το προηγούμενο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με αποτέλεσμα η καλύτερη αποδιδόμενη διαβάθμιση να είναι σήμερα ΒΒ+, δηλαδή μόλις ένα «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι, παρά τη σημαντική αύξηση των αναμενόμενων επιτοκίων σε ορίζοντα δεκαετίας κατά 200 μ.β., οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα 170 μ.β. χαμηλότερα από εκείνα στα οποία (υποθετικά) θα ήταν αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Ταυτόχρονα με αυτή τη θετική εξέλιξη, η σύγκριση των συνιστωσών του πιστωτικού κινδύνου στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των ιταλικών προσφέρει μία εκτίμηση της αναμενόμενης μειωτικής επίδρασης που θα επέλθει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Συγκεκριμένα, η διαφορά των συνιστωσών πιστωτικού κινδύνου μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί σε αρνητικά επίπεδα, από περίπου 150 μ.β. στις αρχές του 2019.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μια πιθανή ερμηνεία αυτής της εξέλιξης είναι ότι η αγορά ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράμετρος που σχετίζεται με τον πιστωτικό κίνδυνο είναι σημαντική συνιστώσα των αποδόσεων τόσο των ελληνικών όσο και των ιταλικών ομολόγων, δηλαδή οικονομιών με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος ο πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου προσθέτει στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων περίπου 100 μ.β., ενώ κατά τη διάρκεια του 2019, κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι ο πιστωτικός κίνδυνος προσέθετε επιπλέον 270 μ.β. στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα οι προσδοκίες πως δεν… αργεί η επενδυτική βαθμίδα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, να δηλώνει πρόσφατα σε συνέντευξη στο Bloomberg, αισιόδοξος πως η ανάκτηση του investment grade είναι ζήτημα ακόμα και ημερών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ο οποίος, μιλώντας στο insider, υπογράμμισε πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Οκτώ προτάσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας – «Καμπανάκι» για πρόσθετες παροχές και αυξήσεις μισθών

ΤτΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος - Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

Πληθωρισμός: Ταχύτατη επιβράδυνση στο 2,7% στην Ελλάδα τον Ιούνιο - «Φρένο» και στον πυρήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider