Η ολοκλήρωση, σταδιακά, μεγάλων και εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων ή διαδικασιών που εκκρεμούν (νέα σύμβαση Αττικής Οδού, Εγνατία Οδός, ΔΑΑ – Χρηματιστήριο, ακόμα και κάποιες λιμενικές υποδομές), για τις οποίες αναμένεται να έχουμε εξελίξεις τους προσεχείς μήνες, μοιραία φέρνουν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σε φάση μετεξέλιξης.
Πλέον, η στόχευση του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα είναι απλώς και μόνο να φέρει εις πέρας μια διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Ο νέος ρόλος
Ήδη, εξάλλου, η «φαρέτρα» του περιλαμβάνει projects και διαδικασίες όπως η ωρίμανση έργων για λογαριασμό υπουργείων (PPF, ιδίως του RRF), η λειτουργία του ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, έχει περάσει ρύθμιση βάσει της οποίας το Ταμείο μπορεί να «εντέλλεται» από φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς κ.α. του δημοσίου για να προωθεί δράσεις/έργα τους, ενώ κατά πληροφορίες θα μπορεί να λειτουργεί ως συνεπενδυτής στην αξιοποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι τα ακίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο εξετάζεται για το ακίνητο «Κτήμα Καραθώνα», έκτασης άνω των 1.900 στρεμμάτων, εκ των οποίων σύμφωνα με το Ταμείο τα 415 στρέμματα είναι προς αξιοποίηση. Αν συνυπολογίσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να συμμετέχει προσεχώς πιο ενεργά και κυρίως ρεαλιστικά σε διαδικασίες διάθεσης μετοχικών μεριδίων που διαθέτει και σε εισηγμένες (όχι μόνο στον ΔΑΑ), όπως η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ, το insider.gr είχε σχετικό θέμα χτες), αναμένοντας πρώτα ειδική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών, είτε με τη μορφή τροπολογίας είτε ως κάποιο κεφάλαιο σε ένα νομοσχέδιο, για να έχει την ευχέρεια το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά σε τέτοιες κινήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι το fund είναι ήδη σε φάση αλλαγών, «μπαίνει» σε νέο ρόλο και σε νέα φάση. Μάλιστα, υπήρχαν σενάρια, τα οποία έχει αναδείξει το insider.gr, μέχρι και περί εμπλοκής του σε έργα του ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια, μιας και ο... παλιός ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ σε λίγο δεν θα συμπίπτει με την τρέχουσα συγκυρία, μάλλον το fund μετεξελίσσεται.
- Διαβάστε ακόμα: ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Τρέχει» ήδη 100 διαγωνισμούς αξίας 650 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023 – Ποια είναι η συνέχεια
Στρατηγικής σημασίας εταίρος για το δημόσιο
Με το Ταμείο, υπό τη διοικητική ομάδα των Δ. Πολίτη και Π. Σταμπουλίδη (PPF), να διατηρεί τον ρόλο του στρατηγικής σημασίας εταίρου της Πολιτείας για την προώθηση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την παραγωγή εθνικού πλούτου, χωρίς όμως να «ρίχνει» υποχρεωτικά το βάρος σε ιδιωτικοποιήσεις, δίχως βέβαια να απουσιάζουν και αυτές οι περιπτώσεις. Εάν δεν έχουμε κάποια ανατροπή ως προς την παρουσία και τη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ, ήδη γίνονται οι πρώτες κινήσεις προς την μετεξέλιξή του ως fund που θα εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες, πάντα με στόχο την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, αποτελεί και μια θυγατρική του Υπερταμείου, υπό τον Γρ. Δ. Δημητριάδη, με ειδικό βάρος και σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποκτήσει τεχνογνωσία, εμπειρία και προωθώντας με επιτυχία (με τις όποιες αστοχίες και καθυστερήσεις) σημαντικές όσο και δύσκολες διαγωνιστικές διαδικασίες.
«Ατού» η τεχνογνωσία και η εμπειρία – Τι αναμένεται για τη συνέχεια
Είναι προφανές λοιπόν ότι σταδιακά το ΤΑΙΠΕΔ ήδη αλλάζει ρόλο, έχοντας πάντα την ίδια στόχευση, με ατού την τεράστια τεχνογνωσία του. Για παράδειγμα, ήδη μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων – PPF έχει αναλάβει να προωθήσει, ωριμάσει και φέρεις εις πέρας έργα και διαγωνισμούς κοντά στα 6,9 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, από για λογαριασμό διαφόρων υπουργείων (Υγείας, Δικαιοσύνης, ΥΠΕΝ, Κλιματικής Αλλαγής κ.α.), ενώ γενικότερα αναλαμβάνει projects για λογαριασμό «τρίτων» δημόσιων φορέων. Το insider.gr πολλές φορές έχει αναδείξει τον νέο ρόλο του fund ως Αρχή Σχεδιασμού για τους Λιμένες, όπου ήδη μπορεί σε πολλές υποδομές να έχουν γίνει κινήσεις (Ηγουμενίτσα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Βόλος κ.α.), αλλά έπονται νέες με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ειδικό βάρος στην συν-διαμόρφωση της στρατηγικής ανάπτυξης των λιμενικών δραστηριοτήτων κάθε λιμένα, στον συντονισμό της διαδικασίας διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην ενεργό εμπλοκή της έγκρισης του masterplan, του προγράμματος των έργων-επενδύσεων και των περιβαλλοντικών όρων, στον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, στην προετοιμασία του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ), εν γένει στην αξιοποίησή τους (έρχονται Λαύριο, κεντρικός λιμένας Καβάλας, Πάτρα, Ελευσίνα, Χαλκίδα, Κύμη, Μυτιλήνη κ.α.). Βάζοντας, όπως είπαμε, στο «παιχνίδι» τον ρόλο του συνεπενδυτή σε ακίνητα (ή και άλλα assets;), τα placements όπου υπάρχουν μετοχικά μερίδια (ή αν έρθουν νέα στο μέλλον, αν και ήδη χάθηκαν ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ), προφανώς η γκάμα των επιλογών μεγαλώνει. Υπενθυμίζουμε μάλιστα, ότι ο κ. Σταμπουλίδης (PPF), μιλώντας προ ολίγων μηνών στο φόρουμ των Δελφών, μεταξύ άλλων, έκανε επίσης αναφορά για τον νέο καταστατικό ρόλο που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας κρατικής ακίνητης περιουσίας, τονίζοντας ότι το πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αποτελεί το πρώτο βήμα. Πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα συνδράμει την Πολιτεία και στην ταχεία απορρόφηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ αξιοποιώντας τη σημαντική εμπειρία που διαθέτει στην ωρίμανση έργων.
Προφανώς βέβαια, η πορεία των πραγμάτων θα δείξει ποιο θα είναι ακριβώς το νέο μοντέλο δράσης του fund, με την κυβέρνηση και το υπ. Οικονομικών προφανώς να έχουν βασικό ρόλο σε όλα αυτά. Να σημειωθεί ότι και η μητρική, το Υπερταμείο, φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε Sovereign Wealth Fund στα πρότυπα άλλων χωρών και να αφήσει ως παρακαταθήκη πολύτιμη τεχνογνωσία στη δημόσια διοίκηση, μετεξελισσόμενο σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.