Στα 69 δισ. οι ευρωπαϊκές επενδύσεις για υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 69 δισ. οι ευρωπαϊκές επενδύσεις για υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος
green investment
Τα περισσότερα κεφάλαια διοχετεύθηκαν στις υπηρεσίες λυμάτων και διαχείρισης αποβλήτων.

Η παροχή υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί έναν ακόμη βραχίονα της πράσινης μετάβασης με τις ευρωπαϊκές χώρες να επενδύουν σε τεχνολογίες διαχείρισης των υδάτων, των απορριμμάτων και της μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Η Eurostat εκτιμά ότι το 2022, οι χώρες της ΕΕ επένδυσαν περίπου 69 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος (ΕΚ). Αυτές οι υπηρεσίες περιλάμβαναν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά απορριμμάτων, εξαγορές γης για τη δημιουργία φυσικού αποθέματος ή καθαρότερο εξοπλισμό για παραγωγή με μειωμένες ρυπογόνες εκπομπές.

Από τα 69 δις, περίπου τα 44 δις (δηλαδή το 65% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος) δαπανήθηκαν από εταιρείες όπως είναι οι ειδικοί πάροχοι υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τη συλλογή και επεξεργασία απορριμμάτων και την αποχέτευση) όσο και από εταιρείες από άλλους κλάδους, οι οποίες αγοράζουν τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία. Η γενική κυβέρνηση και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 35% των επενδύσεων.

EU INVESTMENT ENVIRONMENT

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μερίδιο των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος αντιπροσώπευε το 2,5% των συνολικών επενδύσεων το 2022. Ειδικότερα, το μερίδιο των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στο σύνολο των επενδύσεων των επιχειρήσεων ήταν 2,0% και της γενικής κυβέρνησης 4,8%.

Τα περισσότερα κεφάλαια διοχετεύθηκαν στις υπηρεσίες λυμάτων και διαχείρισης αποβλήτων. Το 2022 αντιπροσώπευαν το 44,0% και το 25,7% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αντίστοιχα, ενώ το 10,5% αφορούσε στην προστασία του αέρα, το 7,8% στην προστασία από την ακτινοβολία, την περιβαλλοντική Ε&Α και άλλες δραστηριότητες προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της γενικής περιβαλλοντικής διαχείρισης και εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το 6,0% των κεφαλαίων διατέθηκε για την προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, το 4,4% για τη βιοποικιλότητα και την προστασία του τοπίου, και το υπόλοιπο 1,6% για την μείωση του θορύβου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κυκλική οικονομία και οι μηδενικοί ρύποι στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος

Έρευνα ΕΛΛΕΤ: Κλιματική κρίση και οικονομία στην κορυφή των ανησυχιών των Ελλήνων για τα επόμενα 20 χρόνια

Κλιματική κρίση, «λάθη», αγορά και υψηλές τιμές τροφίμων, γεμίζουν τα σαπιοκάραβα μετανάστες

gazzetta
gazzetta reader insider insider