«Πάτησε γκάζι» στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Eurostat, σε αντίθετη τροχιά από την Ευρωζώνη όπου οι πιέσεις στις τιμές σημείωσαν επιβράδυνση στο 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο. Αυτή είναι και η πρώτη επιτάχυνση που καταγράφει ο ελληνικός ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εδώ και σχεδόν ένα έτος, όταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο 2022 η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έδειξαν επιτάχυνση στο 12,1% από 11,2%.
Παρά το γεγονός ότι η τάση επιβράδυνσης που κατέγραφε τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα διεκόπη, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις καθώς σημείωσε την 5η πιο μικρή αύξηση των τιμών ανάμεσα στις 27 οικονομίες της ΕΕ.
Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός
Ο «πυρήνας» του εν Ελλάδι πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων προϊόντων με ευμετάβλητες τιμές, εξακολουθεί να επιδεικνύει επιμονή, καθώς τον Ιούλιο καταγράφηκε επιτάχυνση στο 5,4% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα, σε μία περίοδο μάλιστα που ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμος στο 5,5%.
Σε ό,τι αφορά τις ειδικές κατηγορίες, πλην της ενέργειας, όλα τα προϊόντα σημείωσαν επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών. Τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους κούρσα με επιτάχυνση στο 10,9% από 10,7% τον Ιούνιο ενώ και οι υπηρεσίες επιταχύνουν στο 4,2% από 3,8% τον Ιούνιο. Τα βιομηχανικά αγαθά σημείωσαν και αυτά μικρή επιτάχυνση στο 6,6% από 6,4%.
Αντίθετα, η ενέργεια συνέχισε την πτωτική της πορεία με μείωση τιμών κατά -20,4%, αν και σε μικρότερο ποσοστό από το -22% τον Ιούνιο.
Το «γκάζι» στις τιμές αντανακλάται και στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το λιανεμπόριο, καθώς ενώ ο όγκος υποχώρησε 0,4%, ο τζίρος αυξήθηκε κατά αύξηση 7,2%.
Επιβραδύνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,3% τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Από το σύνολο των τιμών τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο στο 10,8%, έναντι 11,6% τον Ιούνιο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες στο 5,6%, έναντι 5,4%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 5%, έναντι 5,5% τον Ιούνιο και ενέργεια στο -6,1%, έναντι -5,6% τον Ιούνιο.
Από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης την πιο βραδεία αύξηση των τιμών σημείωσε τον Ιούλιο το Βέλγιο με 1,6%, ακολουθούμενο από το Λουξεμβούργο με 2%, Ισπανία με 2,1%, Κύπρο με 2,4% και τέλος Ελλάδα με 3,4%.