Ελληνική καινοτομία για τη σωτηρία των σιτηρών στα σιλό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελληνική καινοτομία για τη σωτηρία των σιτηρών στα σιλό
Σχεδόν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών χάνεται κάθε χρόνο επειδή το περιεχόμενο αλλοιώνεται ή προσβάλλεται από κάποια εντομολογική ασθένεια.

Σχεδόν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών χάνεται κάθε χρόνο επειδή το περιεχόμενο αλλοιώνεται ή προσβάλλεται από κάποια εντομολογική ασθένεια.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Αθανασίου, μιλώντας στην ΕΡΤ3, αν για ένα χρόνο μηδενίσουμε τις παγκόσμιες απώλειες στα σιλό των δημητριακών δεν θα έχουμε λιμούς για τα επόμενα 30 χρόνια. Μέχρι στιγμής εφαρμοζόταν παραδοσιακές τεχνικές παρακολούθησης και χρησιμοποιούνταν παγίδες.

Μια ελληνική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέπτυξε πρωτοπόρο τεχνολογία παρακολούθησης από απόσταση και έγκαιρης παρέμβασης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση χύδην προϊόντων, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, σουσάμι, ξηροί καρποί, ελαιούχοι σπόροι και καπνός.

Το σύστημα αποτελεί προϊόν επινόησης Ελλήνων μηχανικών της εταιρείας Centaur Analytics, κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και αξιοποιείται διεθνώς. Στα πρώτα της βήματα η τεχνολογική εταιρεία, που ξεκίνησε το 2016 από το Βόλο, προσκάλεσε έναν γύρο άντλησης κεφαλαίων, στον οποίο ανταποκρίθηκαν επενδυτές από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι της εμπιστεύτηκαν 5 εκατ. δολάρια. Σήμερα, η νεοφυής επιχείρηση έχει παρουσία σε πάνω από 25 χώρες, απασχολεί στην Ελλάδα τα 2/3 του προσωπικού της, ενώ η έδρα της έχει, πλέον, μεταφερθεί στην Καλιφόρνια.

Ο έλεγχος στα σιλό αποθήκευσης σιτηρών είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της ποιότητας της πρώτη ύλη. Τα δεδομένα παρακολουθούνται με ειδικούς αισθητήρες μέσα και έξω από τα σιλό αποθήκευσης και αφορούν στη θερμοκρασία, την υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και το οξυγόνο στο χώρο αποθήκευσης. Οι σχετικές πληροφορίες, φτάνουν στο control room ασύρματα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα των 4 ωρών, ώστε να εκμηδενίζεται η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά. Οι μετρήσεις εξέρχονται από το σιλό ασύρματα. Συλλέγονται από ένα modem, που είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο και σε πραγματικό χρόνο όλα τα στοιχεία ανεβαίνουν στο υπολογιστικό σύννεφο. Εκεί μια ειδική πλατφόρμα με αλγορίθμους τα επεξεργάζεται και τα αξιολογεί και στη συνέχεια καταλήγει σε ένα συμπέρασμα για το τί συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στο σιλό, ακόμη και σε σημεία όπου το ανθρώπινο μάτι δεν θα μπορούσε να διαγνώσει έγκαιρα την όποια αλλοίωση.

Μια ακόμη δυνατότητα του συστήματος είναι ότι μπορεί να κάνει και προσομοίωση για την εξέλιξη της υγείας του αποθηκευμένου προϊόντος κάνοντας επί της ουσίας μια προβολή των συνθηκών στο μέλλον.

Εκτός από τον προληπτικό έλεγχο που ασκεί και τις προτάσεις δράσεως για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών που προτείνονται, το σύστημα εποπτεύει και τον τρόπο εφαρμογής των πυροσβεστικών παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάνιο στο ποτάμι και φεστιβάλ με 35.000 σουβλάκια φέτος; Γιατί όχι...

Κρίσιμες αποφάσεις Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς συνοχή και κόντρα στην πραγματικότητα της αγοράς

Ο πληθωρισμός παραμένει εδώ... 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider