Σε υψηλό από το 2015 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό από το 2015 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ
Ρεκόρ 8ετίας (υψηλό από το 2015 όπου και ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων) «χτύπησε» ο αριθμός των επιχειρήσεων της ΕΕ που πτώχευσαν (+8,4%).

Ρεκόρ 8ετίας (υψηλό από το 2015 όπου και ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων) «χτύπησε» ο αριθμός των επιχειρήσεων της ΕΕ που πτώχευσαν (+8,4%) όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat για το β΄ τρίμηνο του 2023.

Πρόκειται για το έκτο συνεχές τρίμηνο που οι πτωχεύσεις στην Ε.Ε. αυξάνονται, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη της πίεσης που γνωρίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τον επιθετικότερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή μείωση 0,6% το β' τρίμηνο του 2023, μετά από αύξηση 2% το α' τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, όλοι οι τομείς της οικονομίας κατέγραψαν αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (+23,9%), οι μεταφορές και η αποθήκευση (+15,2%), η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+10,1%) ήταν οι τομείς με τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού πτωχεύσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προ της πανδημίας δ' τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των πτωχεύσεων το β' τρίμηνο του 2023 ήταν υψηλότερος στην πλειονότητα των τομέων της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (+82,5%), στις μεταφορές και αποθήκευση (+56,7%).

Αντίθετα, το β' τρίμηνο του 2023 υπήρχαν μόνο δύο τομείς της οικονομίας στους οποίους ο αριθμός των πτωχεύσεων ήταν χαμηλότερος απ' ό,τι το δ' τρίμηνο του 2019: βιομηχανία (-11,5%) και κατασκευές (-2,7%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καλά κρατεί η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ

Ευρωζώνη: Εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές ενέργειας υποχωρούν

Γιατί οι διαχειριστές παραμένουν «αρκούδες» για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Τι δείχνει η έρευνα της BofA

gazzetta
gazzetta reader insider insider