Η Σαουδική Αραβία μπορεί να ξοδεύει αμύθητα ποσά για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές αγορές στον χώρο του ποδοσφαίρου, φαίνεται όμως πως τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα καθώς οι σχετικά χαμηλοί αριθμοί προσέλευσης και τα ελάχιστα έσοδα από τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης, αποτελούν «δείκτες» για την έλλειψη ενδιαφέροντος στο τοπικό πρωτάθλημα.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία καθώς η Saudi Professional Football League έχει μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 8.500 θεατές ανά παιχνίδι αυτή τη σεζόν. Αν και αυτό αποτελεί μια αύξηση 24% από πέρυσι, είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο για την Wrexham AFC του Ryan Reynolds που μέχρι πρόσφατα αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Οι αγώνες στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και στην Μπουντεσλίγκα έχουν κατά μέσο όρο περίπου 40.000 οπαδούς ο καθένας. Και ενώ η τελευταία σεζόν θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2024 με αγώνες συλλόγων που κυρίως υποστηρίζονται από το σαουδαραβικό το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι καθώς ήδη έχουν ξοδευτεί 875 εκατ. δολάρια για ξένους παίκτες από την 1η Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την αναμενόμενη χρηματική απόδοση.
«Χρυσά» συμβόλαια: Άνθρακες ο θησαυρός;
Οι Σαουδάραβες πόνταραν στην προσέλκυση διάσημων ποδοσφαιριστών τάζοντάς τους «γη και ύδωρ» με συμβόλαια πολλών μηδενικών, όπως εκείνα του Βραζιλιάνου αστέρα, Neymar και του νικητή της Χρυσής Μπάλας, Karim Benzema, που μετακόμισαν φέτος στη Σαουδική Αραβία, ακολουθώντας τον Πορτογάλο «μύθο», Κριστιάνο Ρονάλντο, που υπέγραψε στα τέλη του 2022.
Και ενώ πίστευαν πως οι «χρυσές» μεταγραφές θα προσελκύσουν κοινό, χορηγούς και διαφημιστικές, τα νούμερα άλλα μαρτυρούν. Παρόλο που εξασφαλίστηκε η μετάδοση αγώνων σε περισσότερες από 130 περιοχές, τετραπλασιάζοντας τα συνολικά έσοδα της περασμένης σεζόν, περίπου στα 710.000 δολάρια, το ποσό αυτό απέχει πολύ από τα έσοδα των 4 δισ. δολαρίων από τα δικαιώματα εκπομπής στη σεζόν 2022/23 της αγγλικής Premier League.
Διαβάστε επίσης:
«Δεν είναι τεράστια έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε, αλλά είναι σίγουρα σημαντική κίνηση», είπε ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Saudi Pro League, Carlo Nohra, στο Bloomberg News σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. Η ανάπτυξη της SPL είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποδώσει τα αναμενόμενα, είχε πει τότε.
Γεμίζουν μόνο τα μικρά γήπεδα
Μέχρι στιγμής την προσοχή τράβηξε η αναμέτρηση των Αλ Χιλάλ-Αλ Ιτιχάντ που γέμισε το στάδιο αλλά έλαβε χώρα σε ένα γήπεδο χωρητικότητας μόλις 20.000 ατόμων. Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης όλο και περισσότερων φιλάθλων, το μεγαλύτερο γήπεδο χωρητικότητας 60.000 θέσεων στη Τζέντα αναβαθμίζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί πως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 800 δισ. δολαρίων, έχει πλειοψηφικά μερίδια σε τέσσερις από τους μεγαλύτερους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των Al Hilal, Al Ittihad, Al Ahly και Al Nassr. Το τοπικό πρωτάθλημα στοχεύει να τετραπλασιάσει τα ετήσια έσοδα στα 480 εκατ. δολάρια μέχρι το 2030. Και ως τότε, οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι οι ποδοσφαιριστές με τα «χρυσά» συμβόλαια…