Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ξεκινά η εκταμίευση των επιδοτήσεων – Στις 10.000 οι αιτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ξεκινά η εκταμίευση των επιδοτήσεων – Στις 10.000 οι αιτήσεις
Σύντομα στους πρώτους δικαιούχους τα ποσά ενίσχυσης από το πρόγραμμα. Επιπλέον 5.000 αιτήσεις εκτός επιδότησης.

Το «χρώμα του χρήματος» θα δουν σύντομα οι πρώτοι δικαιούχοι του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εξκινήσει η εκταμίευση των επιδοτήσεων στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της αίτησης ένταξης και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση δεσμεύεται από τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Έτσι, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, ανοίγει ο δρόμος για την παροχή του μέρους της χρηματοδότησης της επένδυσης που αναλογεί στη στήριξη του προγράμματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο των έως τώρα ολοκληρωμένων αιτήσεων, σχεδόν στο σύνολο των «φακέλων» έχουν ανακύψει προβλήματα – κυρίως λόγω της έλλειψης κάποιων από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας του προγράμματος προχωρούν σε σχετικές ενημερώσεις προς τους δικαιούχους, ώστε εκείνοι να αναρτήσουν τα έγγραφα που απουσιάζουν.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις στο πρόγραμμα αγγίζουν αυτή τη στιγμή τις 10.000, αυξημένες κατά 1.500 και πλέον μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σχεδόν αποκλειστικά αφορούν συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες – γεγονός που «φωτογραφίζει» πως οι ενδιαφερόμενοι είναι νοικοκυριά, καθώς στην περίπτωση των νοικοκυριών η ύπαρξη μονάδας αποθήκευσης (η οποία επιδοτείται κατά 90-100%) αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της δαπάνης.

Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα «ενεργοποιήθηκε» στις αρχές Απριλίου, ενώ εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, αιτήσεις σύνδεσης για ανάλογα συστήματα (με ισχύ εγκατάστασης έως 10,8 kW) μπορούν να υποβάλουν και αγρότες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για αγροτικές εφαρμογές παραμένει σε χαμηλά επίπεδα έως και αυτή τη στιγμή, πιθανότατα γιατί το «ταβάνι» των 10,8 kW στην ισχύ εγκατάστασης θεωρείται μικρό για να καλύψει καταναλώσεις ανάλογων χρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα είχε τεθεί σε λειτουργία το απλοποιημένο σύστημα για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοπαραγωγή, είτε προορίζονται για επιδότηση μέσω του συστήματος, είτε όχι.

Ευελιξία στον εξοπλισμό

Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται παρέμβαση για το θέμα της απόκλισης του εξοπλισμού που τελικά εξασφαλίζεται για το σύστημα, σε σχέση με τα «συστατικά» του συστήματος (π.χ. πάνελ, μπαταρία) τα οποία είχαν δηλωθεί κατά την αίτηση. Όπως σημειώνουν εγκαταστάτες, συχνά από τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης μέχρι την παραγγελία του εξοπλισμού, κάποια από αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά, με συνέπεια να πρέπει να υπάρξει κάποια εναλλακτική επιλογή – με παρεμφερή, αλλά όχι ακριβώς ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν δίνει αυτή τη στιγμή την ευελιξία για μία μικρή παραλλαγή των χαρακτηριστικών του εξοπλισμού που τελικά αποκτήθηκε. Πάντως, το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιτρέπεται πλέον το σύστημα που τελικά θα αναπτυχθεί να είναι ελαφρώς μικρότερης ισχύος (όχι πάνω από 3%) σε σχέση με αυτό που δηλώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί επιπλέον 5.000 αιτήσεις για «απλά» φωτοβολταϊκά (χωρίς μπαταρίες), για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν επιδιώκουν να λάβουν επιδότηση. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η παράκαμψη της χρηματοδότησης, από μία σημαντική μερίδα καταναλωτών, οφείλεται καταρχάς στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή (net-metering).

Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούν το δίκτυο σαν μπαταρία, με συνέπεια η παραγωγή που εγχέουν σε αυτό να συμψηφίζεται με την κατανάλωση της κατοικίας οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 24ωρο. Επομένως, στην πράξη η προσθήκη της μπαταρίας δεν έχει όφελος για τον ιδιώτη.

Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι κατά τη φόρτιση-εκφόρτιση η μπαταρία παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 10%, αλλά και τα γνωστά «πλεονεκτήματα» της… παραοικονομίας (καθώς για την επιδότηση θα πρέπει να προσκομιστούν τιμολόγια για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: 686 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης για ΟΣΕ, υποδομές, αντιδιαβρωτικά σε Θεσσαλία/Έβρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider