ΗΠΑ: Σε χαμηλό σχεδόν 2,5 ετών ο δομικός PCE τον Σεπτέμβριο - Στο 3,7%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε χαμηλό σχεδόν 2,5 ετών ο δομικός PCE τον Σεπτέμβριο - Στο 3,7%
Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, επιβράδυνε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Σε χαμηλό 2,5 ετών υποχώρησε κατά τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί το «αγαπημένο» δείκτη της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός PCE σε ετήσιο επίπεδο έμεινε αμετάβλητος στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%.

Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, επιβράδυνε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών.

Η Fed εστιάζει περισσότερο στον «πυρήνα», δηλαδή τον δομικό πληθωρισμό πιστεύοντας ότι παρέχει μια καλύτερη εικόνα για το πού κατευθύνονται οι τιμές μακροπρόθεσμα. Ο δομικός PCE κορυφώθηκε περίπου στο 5,6% στις αρχές του 2022 και έκτοτε βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed. Η Fed προτιμά το PCE ως δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού, καθώς λαμβάνει υπόψη την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και τις προτιμήσεις τους για τα βασικά αγαθά διαβίωσης ελέω ακρίβειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Άφαντος ο δράστης του μακελειού στην πόλη Λιούιστον του Μέιν

Γέλεν: Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ «τα πηγαίνει πολύ καλά»

ΗΠΑ: Στρατιωτικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider