Πάουελ (Fed): Προχωράμε προσεκτικά, δεν κηρύσσουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού - «Βλέποντας και κάνοντας» με τα επιτόκια

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Προχωράμε προσεκτικά, δεν κηρύσσουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού - «Βλέποντας και κάνοντας» με τα επιτόκια
Η Fed είναι «μπλοκαρισμένη» από την μεγάλη ανάπτυξη και τα τεράστια δημόσια ελλείμματα που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. «Καμπανάκι» Πάουελ για προσοχή στα επόμενα βήματα. «Ασαφές» το μέλλον. Δεύτερο pause στις αυξήσεις επιτοκίων - Σε υψηλό 22 ετών και στο εύρος του 5,25% - 5,5%.

Ο πρόεδρος της Fed, κ. Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά την διήμερη συνεδρίαση της FOMC και τη νέα παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει εδώ και μήνες, δηλαδή πως ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο και θα επιστρέψει στον στόχο του 2% αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια, δεν απέκλεισε μια αύξηση τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας πως «όλα είναι στο κάδρο», όμως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα και «πρέπει να κινηθούμε με προσοχή».

«Η Fed δεν κηρύσσει τη νίκη με τον πληθωρισμό, είναι μακρύς ο δρόμος»

Επεσήμανε ότι η Fed αύξησε τα επιτόκιά της 11 φορές ενώ ταυτοχρόνως συνεχίζει να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της με ταχύ ρυθμό, ωστόσο, δεδομένου του «πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει μαζί με την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, η Fed και η FOMC προχωρούν προσεκτικά». Παράλληλα, διεμήνυσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν κηρύσσει τη νίκη επί του πληθωρισμού, παρόλο που οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4%. «Λίγοι μήνες καλών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται ώστε να χτίσουμε την απαραίτητη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά καθοδικά και κατευθύνεται όλο πιο κοντά προς τον στόχο μας. Η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και επιστροφής του στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fed «μπλοκαρισμένη» από την μεγάλη ανάπτυξη και τα τεράστια δημόσια ελλείμματα που εξακολουθούν να τροφοδοτούν τον κολλώδη πληθωρισμό, αποφάσισε το 2ο σερί pause στις αυξήσεις επιτοκίων, τα οποία κινούνται σε υψηλό 22 ετών και κυμαίνονται στο εύρος του 5,25% - 5,5% (όπου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο).

Βλέποντας και κάνοντας τον Δεκέμβριο

Επιπροσθέτως, έσπευσε να αποσαφηνίσει πως δεν υπάρχει καμία απόφαση για τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής. «Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για τις μελλοντικές μας συναντήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο θα πάμε στις συνεδριάσεις που ακολουθούν για τον προσδιορισμό της έκτασης οποιασδήποτε πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής, βασίζεται σε κριτήρια που ενδείκνυνται ως κατάλληλα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου». Υπενθυμίζεται πως απομένει ακόμη μία συνάντηση της FOMC φέτος, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου και τις 13 Δεκεμβρίου.

Καμία σκέψη για μειώσεις επιτοκίων

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και δεν θα το κάνει μέχρι την τιθάσευση της πληθωριστικής λαίλαπας. «Το γεγονός είναι ότι η επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων. Είμαστε ακόμη πολύ συγκεντρωμένοι στο πρώτο ερώτημα, το οποίο είναι "έχουμε επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου, με βιώσιμο τρόπο;" Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο εστιάζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι και νέα αύξηση

Αν και υποστήριξε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, η FOMC -ακόμη κι αν επιλέξει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά- αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να τα αυξήσει εκ νέου. «Είναι λάθος να σκέφτεστε πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα άνοδος μετά από 1 ή 2 παύσεις. H FOMC θα κάνει πάντα ό,τι κρίνει καταλληλότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή που συνεδριάζει» σημείωσε.

«Φρένο» στην ανάπτυξη και νέος «πόνος» στην αγορά εργασίας

Επίσης, διευκρίνισε πως ο περιορισμός του πληθωρισμού πιθανότατα θα απαιτήσει επιβράδυνση της ανάπτυξης και «πόνο» στην αγορά εργασίας, καθώς η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ανθεκτικότητα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη συσφίξει τη νομισματική της πολιτική. «Εξακολουθώ να πιστεύω, και οι συνάδελφοί μου ως επί το πλείστον, ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να δούμε πιο αργή ανάπτυξη και κάποια "ρωγμή" στην αγορά εργασίας για να αποκαταστήσουμε πλήρως τη σταθερότητα των τιμών», τόνισε.

«Εύρωστα» νοικοκυριά και «ισχυρές» ΜμΕ

Ακόμη, σημείωσε πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και των ΜμΕ μπορεί να έχει «υποτιμηθεί», καθώς οι δαπάνες παραμένουν ισχυρές. «Μπορεί να έχουμε υποτιμήσει την ισχύ του ισολογισμού των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων και αυτό μπορεί να είναι μέρος της τροφοδότησης του πληθωρισμού» δήλωσε. Σχετικά με την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας, ο διοικητής της Fed ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν προβλέπουν ύφεση. Η ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση περαιτέρω προόδου στη μάχη κατά του πληθωρισμού και να απαιτήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ομόλογα

Όσον αφορά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και το κατά πόσον μπορεί να λειτουργεί ως μια έμμεση αύξηση επιτοκίων, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι υπάρχει σημαντική σύσφιξη στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό θα έχει αντίκτυπο, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο γρήγορα θα γίνει αισθητός. «Είναι δύσκολο να πούμε σε πόσες αυξήσεις επιτοκίων μεταφράζονται οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες» υπογράμμισε.

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών - Δεύτερη συνεχόμενη παύση στις αυξήσεις

Λίγο νωρίτερα, σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Fed, προχωρώντας στη δεύτερη συνεχόμενη παύση στον κύκλο των αυξήσεων, κρούοντας πάντως «καμπανάκι» για την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τον πιθανό αντίκτυπο στην οικονομία και στον πληθωρισμό, ενώ αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για νέα αύξηση μελλοντικά.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο εύρος του 5,25% - 5,5% (όπου διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο), σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), η οποία καταλήγει στην απόφαση για παύση, μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, εκ των οποίων οι τέσσερις έλαβαν χώρα εντός του 2023.

Η σημερινή απόφαση της Fed ήλθε λίγο μετά τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έφθασε στο 4,9% στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Άλλωστε, η Fed στην ανακοίνωσή της, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης (της 31ης Οκτωβρίου - 1ης Νοεμβρίου) παρατηρεί ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ «αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο», τονίζοντας πάντως ότι «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός».

Όπως επισημαίνει, ακόμα, η Fed θα λάβει υπ' όψιν της μια σειρά από στοιχεία «για να καθορίσει την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου». «Οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές και πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό» σημειώνει, παράλληλα, στην ανακοίνωσή της η Fed. «Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική πληθωριστικούς κινδύνους» καταλήγει.

Η Συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ «πατούν γκάζι» στις εκδόσεις ομολόγων - Ο σχεδιασμός του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ

Ο «χάρτης» των συνεπειών του σοκ των επιτοκίων πάνω στα αμερικανικά ομόλογα

«Espai Barça»: Δάνειο «μαμούθ» 1,5 δισ. ευρώ στην καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα για ανακαίνιση του Καμπ Νου

gazzetta
gazzetta reader insider insider