Makhlouf: Πιθανή μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Makhlouf: Πιθανή μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Gabriel Makhlouf, δήλωσε ότι δεν  αποκλείεται μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Gabriel Makhlouf, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ίδια στιγμή που προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό με σκοπό να επιτύχει τον στόχο του 2%.

«Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να πρέπει να ανεβούμε άλλο ένα σκαλοπάτι, αλλά βασικά βρισκόμαστε στην κορυφή της σκάλας», είπε ο Makhlouf στους δημοσιογράφους κατά τη δημοσίευση της εξαμηνιαίας Ανασκόπησης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ρυθμιστικής αρχής.
«Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μιλάμε για κατέβασμα από την σκάλα», είπε.

Αντιστέκεται ο πληθωρισμός παρά την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ

Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αύξησε τα αυξημένα επιτόκια 10 φορές τους τελευταίους 17 μήνες - από μηδέν σε 4,5% - σημειώνοντας την πιο επιθετική αύξηση που έκανε ποτέ.
Και παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια τον Οκτώβριο –σε συνδυασμό με την πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού– σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων, ο Makhlouf τόνισε πως ο πληθωρισμός σε όλη την ευρωζώνη είναι πάνω από τον στόχο δείχνοντας «μεγάλη αντίσταση».
Δήλωσε πως η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα «εξαρτάται από τα δεδομένα». «Η εκτίμησή μας για τις προοπτικές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας συνεχίζει να διαμορφώνεται από τη συνεχιζόμενη προσαρμογή της παγκόσμιας οικονομίας σε υψηλότερα επιτόκια», σχολίασε.
«Από την τελευταία μας ανασκόπηση τον Ιούνιο, διαπιστώσαμε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σε πολλές οικονομίες, αλλά παραμένουμε κάπως μακριά από τον στόχο μας. Δεν έχουμε δει ακόμη την επίδραση των ενεργειών νομισματικής πολιτικής στα οικονομικά των δανειοληπτών ή στην οικονομική ζήτηση». Άλλωστε σχεδόν τα μισά στεγαστικά δάνεια είναι σε συμβόλαια σταθερού επιτοκίου και δεν έχουν αντιληφθεί τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων.

Αβεβαιότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα επιτόκια

Να σημειωθεί ότι η τελευταία ανασκόπηση της ρυθμιστικής αρχής ανέφερε ότι η ιρλανδική οικονομία συνέχιζε να επεκτείνεται αν και με ήπιο ρυθμό και παρά τους κλυδωνισμούς.

«Συνολικά, τα ιρλανδικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους κλυδωνισμούς του πληθωρισμού και των επιτοκίων, λόγω της ισχύος της αγοράς εργασίας, της σταθεροποίησης των επιτοκίων και των υγιών ισολογισμών», αναφέρει η ανασκόπηση.
Ωστόσο, τόνισε ότι η ανάκαμψη του κόστους δανεισμού είχε προκαλέσει «ενδεικτικά σημάδια πρόωρων ροών ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Σχολιάζοντας την ανασκόπηση ο Makhlouf τόνισε την έντονη επιβράδυνση στον τομέα των εμπορικών ακινήτων που οφείλονται αφενός στα αυξημένα επιτόκια και αφετέρου στη μείωση της ζήτησης για χώρους γραφείων που συνδέεται με την αύξηση της εργασίας εξ αποστάσεως.

«Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν πλέον μειωθεί περισσότερο από 20% από τα μέσα του 2020, ενώ η επιβράδυνση των εξαγωγών και οι εισπράξεις από φόρους εταιρειών μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας πιο αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας που αντανακλάται και στην Ιρλανδία», είπε ο Makhlouf.
«Η καθυστερημένη επίδραση των ενεργειών νομισματικής πολιτικής παραμένει πηγή αβεβαιότητας για την εγχώρια οικονομία, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζει να περνά μέσω των υψηλότερων επιτοκίων σταδιακά σε δανειολήπτες και καταθέτες», σχολίασε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα χέρια της ΕΚΤ η συμφωνία για το «νέο» Σύμφωνο Σταθερότητας;

Νάγκελ: Η ΕΚΤ να αντισταθεί στον πειρασμό να μειώσει βιαστικά τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider