Ποια είναι η αλήθεια για το «οικονομικό θαύμα» του Μπάιντεν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η αλήθεια για το «οικονομικό θαύμα» του Μπάιντεν
Ισχυρές αμφιβολίες για την επιτυχία του «οικονομικού θαύματος» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, εκφράζει ο γερμανικός Τύπος.

Ισχυρές αμφιβολίες για την επιτυχία του «οικονομικού θαύματος» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, εκφράζει ο γερμανικός Τύπος. Στα χαρτιά, ο προκαταρκτικός ισολογισμός του Μπάιντεν είναι αρκετά αξιοσέβαστος, τουλάχιστον εν μέρει, σημειώνει η Handelsblatt:

  • Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η ανεργία ανέρχεται στο 3,9% - που είναι πολύ χαμηλό.
  • Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατέγραψε εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη 5,2 τοις εκατό το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία είναι πιθανό να εξασθενήσει το επόμενο έτος - συνέπεια των πολλών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Ενώ ορισμένα σημάδια υποδηλώνουν αρνητική εξέλιξη της αμερικανικής οικονομίας, υπάρχουν και θετικά σημάδια.

Από την έναρξη των προγραμμάτων επιδοτήσεων του Μπάιντεν, η καμπύλη έχει εκτοξευθεί απότομα, με σχεδόν 170 δισ. δολάρια να εισρέουν πλέον στη μεταποίηση σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ενώ οι μεγαλύτερες επενδύσεις αποφασίστηκαν επί Μπάιντεν: Τον Αύγουστο του 2022, ο Μπάιντεν υπέγραψε για πρώτη φορά το γιγαντιαίο πρόγραμμα επιδότησης ημιαγωγών "CHIPS Act", το οποίο θα φέρει 280 δισ. δολάρια στη βιομηχανία τσιπ.

Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε ο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού», ή εν συντομία IRA, το περίφημο σχέδιο βιομηχανικής πολιτικής του Μπάιντεν. Η IRA θα εισφέρει σχεδόν 370 δισ. δολάρια στη μεταποιητική βιομηχανία, με έμφαση στις πράσινες τεχνολογίες του μέλλοντος, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις που δεν έχουν ανώτατο όριο. Ως εκ τούτου, θα συνεχιστούν επ' αόριστον, εάν η IRA δεν ακυρωθεί από μια διάδοχη κυβέρνηση. Αυτό το κίνητρο λειτουργεί.

Μπροστά σε νέα ύφεση;

Πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ύφεση φέτος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν μια ύφεση το επόμενο έτος και ο κίνδυνος αυτής «έχει αναβληθεί, αλλά δεν έχει μειωθεί», προειδοποίησε πρόσφατα η στρατηγικός αναλυτής της αγοράς, Κέρεν Γουάρντ από την JP Morgan.

«Υποθέτω ότι οδεύουμε προς μια ύφεση, η οποία πιθανότατα θα εμφανιστεί το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε πρόσφατα στην Handelsblatt ο γνωστός επενδυτής ομολόγων και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach και ο πληθυσμός εκφράζει επίσης απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση σε έρευνες - παρόλο που έσπασε και πάλι ρεκόρ κατά τις αγορές το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών σύμφωνα με την Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ NRF.

Η πρόσφατη καλή ανάπτυξη δεν αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, «πριν από τις δύο τελευταίες υφέσεις στις ΗΠΑ, η οικονομία αναπτύχθηκε επίσης γρήγορα και στη συνέχεια κατέρρευσε», προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Τζέισον Φέρμαν, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, στην Handelsblatt.

«Δεν αποκλείω καθόλου τον κίνδυνο ύφεσης», δήλωσε επίσης. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της χρονιάς των εκλογών. Ένα άλλο πρόβλημα για τον Μπάιντεν είναι ότι η τρέχουσα άνθηση, τουλάχιστον η αντιληπτή, δεν φτάνει στους υποστηρικτές του. Σε έρευνα του CBS News, το 18% των Αμερικανών πολιτών δήλωσε ότι θα ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση αν ο Μπάιντεν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του 2024 - ενώ το 45% δήλωσε το ίδιο για τον Τραμπ. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα κακό στις στρατηγικά σημαντικές πολιτείες που ταλαντεύονται, οι οποίες άλλοτε ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους και άλλοτε Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Morning Consult, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε επτά πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών πιστεύει ότι η οικονομία κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση». Συνολικά, μόνο το 38% των Αμερικανών είναι ικανοποιημένο από την οικονομική πολιτική του Μπάιντεν, με τους ερωτηθέντες να αναφέρουν ως κύριο λόγο τον πληθωρισμό.

O ρόλος του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός «αναιρεί όλα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν», εξηγεί η Αμερικανίδα ερευνήτρια κοινής γνώμης Σελίντα Λέηκ. «Οι άνθρωποι αισθάνονται εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει στα σοβαρά τις εμπειρίες τους από την πραγματική ζωή».

Ο Μπάιντεν πανηγύρισε για τις στατιστικές που δείχνουν μείωση του πληθωρισμού, ενώ οι τιμές των τροφίμων, για παράδειγμα, εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες.

«Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι χειρότερη από αυτό που ακούνε στις ειδήσεις». Σχεδόν τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση, «και πάνω από το 70% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει», λέει η Λέηκ.

Η τελευταία φορά που υπήρχε αυτού του είδους η απαισιοδοξία ήταν γύρω από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Φέρμαν παρατηρεί ένα «φαινόμενο ψευδαίσθησης του χρήματος», που σημαίνει ότι υπήρξαν ασυνήθιστα υψηλές αυξήσεις μισθών και ασυνήθιστα γρήγορες αυξήσεις τιμών.

«Αυτή είναι η οικονομική πραγματικότητα. Ωστόσο, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αξίζουν τις μισθολογικές αυξήσεις, αλλά θεωρούν ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι μια αδικία που τους έχει γίνει».

Ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος Τζάστιν Γουόλφερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Brookings Institution, είναι πεπεισμένος ότι τα απαισιόδοξα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι πραγματικά αξιόπιστα: «Το πρόβλημα είναι ότι το ποσοστό ανταπόκρισης σε αυτές τις έρευνες έχει πέσει στο ένα, δύο ή τρία τοις εκατό τα τελευταία χρόνια», εξηγεί. «Οι μόνοι άνθρωποι που συμμετέχουν σε έρευνες είναι εκείνοι που πραγματικά θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους».

Επομένως, δεν είναι αντιπροσωπευτικές. «Είναι πολύ πιο λογικό να εξετάζουμε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο. Αν κοιτάξετε τα πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης, συνειδητοποιείτε ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα σαν τρελοί», σημειώνει ο Wolfers. «Ξοδεύουν σαν να είναι πραγματικά αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας. Και δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που επενδύουν, αλλά και οι εταιρείες», τονίζει ο οικονομολόγος.

Είναι τρελό να μιλάμε για ύφεση ενόψει των τελευταίων στοιχείων ανάπτυξης, λέει ο Γουόλφερς. «Η ύφεση είναι μια οικονομία που συρρικνώνεται. Είμαστε τόσο μακριά από αυτό που είναι μια παράλογη συζήτηση». Ο νομπελίστας, Πολ Κρούγκμαν είναι επίσης αισιόδοξος για την κατάσταση. «Κοιτάξτε τι κάνουν, όχι τι λένε», έγραψε πρόσφατα στους New York Times. Υπό τον Μπάιντεν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πέσει παράλογα τόσο πολύ όσο και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν και η οικονομία ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα μετά την πανδημία του κορονοϊού απ' ό,τι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Γιαν Χάτζιους, τιτλοφόρησαν τις προοπτικές τους για το 2024: «Τα δύσκολα τελείωσαν». Στις ΗΠΑ, η ομάδα της Goldman αναμένει οικονομική ανάπτυξη άνω του 2% -διπλάσια από τις μέσες προσδοκίες- το ποσοστό των φτωχών έχει αυξηθεί - αλλά υπάρχουν και άλλα, συχνά λιγότερο αξιοσημείωτα στοιχεία που μπορούν να μετριάσουν την οικονομική αισιοδοξία και να υποδηλώσουν διεύρυνση του κοινωνικού χάσματος: από το 2021, οι αμερικανικοί λιανοπωλητές έχουν καταγράψει αύξηση των κλοπών, η οποία έχει αφήσει τα σημάδια της, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των Αμερικανών που πλήττονται από τη φτώχεια έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των παιδιών έχει ακόμη και διπλασιαστεί. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τη φτώχεια στις ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου, το λεγόμενο ποσοστό φτώχειας - δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που κερδίζουν λιγότερα από 35.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως - έχει αυξηθεί από 7,8% το 2021 σε 12,4% το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση, οι υψηλότερες τιμές παντού δεν επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους που κινδύνευαν ήδη από τη φτώχεια πριν από την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και την αμερικανική μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική ομάδα ψηφοφόρων για τον Μπάιντεν, ενώ η κρίση χρέους εντείνει επίσης τις ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ. Η δημοσιονομική κατάσταση είναι «ένα σοβαρό πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο σημαντικό», εξηγεί ο Φέρμαν.

Το βουνό του χρέους των ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα στο 123% του ΑΕΠ και η κρίση χρέους εντείνει επίσης τις ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ. Η δημοσιονομική κατάσταση είναι «ένα σοβαρό πρόβλημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία», εξηγεί ο Φέρμαν. Ο συνδυασμός χρέους ρεκόρ, υψηλού ελλείμματος και υψηλότερων επιτοκίων «μας φέρνει σε μια θέση όπου πρέπει να λάβουμε αντίμετρα πιο γρήγορα από ό,τι θα θεωρούσα απαραίτητο πριν από λίγο καιρό», λέει ο Φέρμαν, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα χρέους ήταν τεράστια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν και πάλι γρήγορα, ενώ η πειθαρχία εξασθένησε δραματικά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider