Το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των πολιτών με 1 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και 3 ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις στις ιδιωτικές δομές φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, με στόχο να μειωθεί το clawback, δηλαδή η επιστροφή της υπέρβασης του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις από τους παρόχους στο κράτος.
Το σενάριο αυτό, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider, συζητήθηκε απ’ την πρώτη κιόλας συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έφερε στο... φως ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Μάλιστα, ενημερωτικό σημείωμα του Συντονιστικού Οργάνου (εκπροσωπεί διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς), το παρουσιάζει ως ειλημμένη απόφαση, καθώς σε συνάντηση που έγινε προ ημερών, ο υπουργός φέρεται να ανακοίνωσε στους φορείς ότι «είναι προς έκδοση η απόφαση της αποζημίωσης 1,00 ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις και 3,00 ευρώ για τις απεικονιστικές εξετάσεις, πληρωτέα από τον ασθενή».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νέο «χαράτσι» ήταν μία πρόταση των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, οι οποίοι εδώ και καιρό κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους, εξαιτίας του clawback.
Όπως αναφέρεται, το ποσό θα εισπράττεται από τους ιατρούς μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία «υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» αλλά δεν θα αποδίδεται στον Οργανισμό, προς ενίσχυση της ρευστότητας των ιατρείων. Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback .
Επίσης, στην εν λόγω συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο, η οποία έγινε στις 12/2, ο υπουργός φέρεται πως ανακοίνωσε ότι:
- «Θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2023 κατά 30.000.000,00 ευρώ για ελάφρυνση του clawback, όπως είχε ζητηθεί από το Συντονιστικό Όργανο», επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του Insider.
- Θα εφαρμοστούν άμεσα τα διαγνωστικά πρωτόκολλα με «κόφτες», όπου υπάρχουν και θα δημιουργηθούν και νέα από τις Ομάδες Εργασίας, ώστε -σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ- όταν μπουν τα πρωτόκολλα να «κλειδώνουν» για να υπάρξει συγκράτηση δαπανών. Τα πρωτόκολλα αυτά θα εφαρμοστούν μέσω της ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς, όπου ο ανάδοχος σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος να τον παραδώσει. Με αυτές τις ενέργειες θα μπουν σε εφαρμογή όλοι οι «κόφτες».
Άλλα μέτρα για το clawback
Αναφορικά με το clawback, σύμφωνα πάντα με το Συντονιστικό Όργανο, ο υπουργός ενημέρωσε τους φορείς πως, μετά την ανάλυση των στατιστικών και οικονομικών στοιχείων του ΕΟΠΥΥ για το 2022 και 2023, θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα:
1. Η υποβολή του κάθε παρόχου ανά νομό και ανά υποκατηγορία των διαγνωστικών εξετάσεων και ανά μήνα και ανά μοναδικό ΑΜΚΑ θα συγκρίνεται με τα όρια συνταγογράφησης ανά νομό. Εξαιρούνται οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες που θα συγκρίνονται λόγω ποιοτικών κριτηρίων με τον αριθμό των εξετάσεων ανά μοναδικό ΑΜΚΑ.
2. Mετά τον ανωτέρω έλεγχο σε όποιον πάροχο και σε όποια υποκατηγορία υπάρχει μεγαλύτερη υποβολή προ rebate θα περικόπτεται και στο υπολειπόμενο ποσό θα υπολογίζεται το rebate.
3. Θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά νομό ούτως ώστε ο κάθε νομός να καλύπτει τις δικές του υπερβάσεις.
Τέλος ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι μελετά να μειώσει την προείσπραξη του clawback μέχρι να αποδώσουν καρπούς όλα αυτά τα μέτρα. «Το Συντονιστικό ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με το clawback και αναμένει τις τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να τοποθετηθεί, με στόχο τη μείωση του clawback και την οριστική κατάργησή του», καταλήγει η ανακοίνωσή του Συντονιστικού Οργάνου προς τα μέλη του.