Ευρωκοινοβούλιο: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωκοινοβούλιο: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Επί τάπητος στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να τεθεί η στοχευμένη επικαιροποίηση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Επί τάπητος στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να τεθεί η στοχευμένη επικαιροποίηση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ευελιξίας για τους αγρότες, καθώς οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί της πρότασης της Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για να επιταχυνθεί η έγκριση των μέτρων, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να εξετάσει τον φάκελο στο πλαίσιο της διαδικασίας κατεπείγοντος. Η πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή προβλέπει επανεξέταση του κανονισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και του οριζόντιου κανονισμού της ΚΑΠ. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης της Επιτροπής με τις τεχνικού χαρακτήρα τροποποιήσεις που προτείνει το Συμβούλιο.

Σε χωριστή ψηφοφορία, η ολομέλεια πρέπει να αποφασίσει εάν θα αντιταχθεί στην πρόταση της Επιτροπής, για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή άλλης προϋπόθεσης της ΚΑΠ: την απαίτηση διατήρησης της αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων προς γεωργική έκταση άνω του 5% σε σύγκριση με το 2018).

Η αναθεώρηση της ΚAΠ τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα πρότυπα της ΚAΠ εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές μονάδες κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΚAΠ.

Απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Φεβρουαρίου, προσδιορίζοντας έξι τομείς στους οποίους ήταν αναγκαίες συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτάχυνση των αλλαγών στην ΚΑΠ συμφώνησαν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

ΕΕ: Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν βάσει επείγουσας διαδικασίας για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

Αυγενάκης: Στην ΚΑΠ 2023-2027 πετύχαμε το σημαντικό ποσό των 19,3 δισ. ευρώ για τη χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider