Πράσινα τιμολόγια: Μειωμένες οι χρεώσεις Μαΐου – Στα 10,656 λεπτά ανά kWh η ΔΕΗ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Μειωμένες οι χρεώσεις Μαΐου – Στα 10,656 λεπτά ανά kWh η ΔΕΗ
Στα 10,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων, με ελάττωση -5% σε σχέση με τον Απρίλιο. Από 9,50 έως 10,96 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τα ειδικά προϊόντα ρεύματος τον μήνα που διανύουμε.

Πτωτικά κινείται η πλειονότητα των πράσινων τιμολογίων για τον Μάιο, με συνέπεια η μέση χρέωση να διαμορφώνεται στα 10,3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή «μεταφράζεται» σε υποχώρηση κατά -5% σε σχέση με τον Απρίλιο (όταν είχε διαμορφωθεί στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα), επιβεβαιώνοντας την επεξεργασία από το Insider.gr των μαθηματικών τύπων των πράσινων τιμολογίων, από την οποία είχε προκύψει ελάττωση στα επίπεδα του -6% για τον μήνα που διανύουμε.

Οι χρεώσεις Μαΐου ξεκινούν από τα 9,5 και φτάνουν μέχρι τα 10,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά, τον Απρίλιο είχαν κυμανθεί μεταξύ 9,06 και 11,71 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Οι μειώσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πτώση της χονδρεμπορικής τιμής τον προηγούμενο μήνα κατά -11% (στα 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) έναντι του Μαρτίου (67,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Η χονδρική του Μαρτίου είχε επηρεάσει τις χρεώσεις Απριλίου. Μάλιστα, αρκετά τιμολόγια υποχώρησαν κοντά στα επίπεδα του -11%, ή και σε μεγαλύτερα - φτάνοντας μέχρι το -12%.

Επίσης, και ο συντελεστής διόρθωσης «β» (που επίσης περιλαμβάνεται στον μηχανισμό διακύμανσης) οδήγησε καθοδικά τις χρεώσεις Μαΐου. Κι αυτό γιατί το δίμηνο Απρίλιος – Μάρτιος η μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ήταν μεγαλύτερη (-11%), έναντι αυτής του διμήνου Μάρτιος – Φεβρουάριος (-8%), η οποία επέδρασε στις τιμές του Απριλίου. Ως συνέπεια, προέκυψαν αρνητικά πρόσημα στις χρεώσεις όσων εταιρειών επέλεξαν να μην αντισταθμίσουν την πτώση από τον μηχανισμό διακύμανσης, με «κούρεμα» των εκπτώσεών τους.

Αναλυτικά:

- Για τον Μάιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 10,656 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 0,205 λεπτά (-2%) σε σχέση με τον Απρίλιο (10,861 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 11,736 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση τον Απρίλιο ήταν 11,881 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας είναι 7,866 λεπτά ανά kWh, από 8,226 λεπτά ανά kWh τον Απρίλιο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως για τον Μάιο η επιχείρηση μείωσε την έκπτωσή της (10%), σε σχέση με τον Απρίλιο (όταν ήταν 15%).

- Μείωση κατά -9% καταγράφεται στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» της Protergia, με την τιμή Μαΐου να «κλειδώνει» στα 10,601 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (7 λεπτά ανά kWh).

Η έκπτωση παραμένει σταθερή σε σχέση με τον Απρίλιο. Και στο συγκεκριμένο τιμολόγιο, ο μηχανισμός διακύμανσης προκαλεί μείωση της τελικής χρέωσης για έναν ακόμη μήνα. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 17,601 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

- Το πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ (Basic Home) τον Μάιο έχει χρέωση 10,118 λεπτά ανά kWh συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (1,725 λεπτά ανά kWh). Τον Απρίλιο η χρέωση ήταν 11,555 λεπτά ανά kWh, με συνέπεια η μείωση να αγγίζει το -12%. Η έκπτωση έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ χωρίς αυτό το discount, η τελική τιμή είναι 11,843 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τιμή της Elpedison στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 9,968 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τις οποίες η εταιρεία καλύπτει με έκπτωση 0,6 λεπτά ανά kWh. Η μείωση ανέρχεται στο -9% στη συγκεκριμένη κλίμακα, η οποία διευρύνεται στο -10% για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

Έτσι, από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, η χρέωση είναι 10,568 λεπτά ανά kWh, από 11,705 λεπτά τον Απρίλιο. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

- Για τον μήνα που διανύουμε και συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας είναι 10,954 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 3% από τον Απρίλιο (10,604 λεπτά ανά kWh).

Η εταιρεία μείωσε το discount στα 2,6 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση, η τιμή τον Μάιο είναι 13,554 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ.

- Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τιμή 10,961 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας. Καταγράφεται αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο κατά 2%, καθώς τον προηγούμενο μήνα η χρέωση ήταν 10,784 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση η τιμή διαμορφώνεται σε 16,961 λεπτά ανά kWh, από 17,984 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα.

Το discount είναι μειωμένο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο μηχανισμός διακύμανσης προκαλεί μείωση της τελικής τιμής τον μήνα που διανύουμε, καθώς η χονδρική κινείται χαμηλότερα από το κάτω όριο που έχει θέσει η εταιρεία. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, πέφτοντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

- Στο πράσινο τιμολόγιο της ZeniΘ («Power Home Start»), η τιμή για τον Μάιο μειώνεται κατά -10% και διαμορφώνεται στα 10,267 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 11,438 τον προηγούμενο μήνα. Και σε αυτό το προϊόν το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Το ειδικό πρόγραμμα της Ελίν, «Power On! Home Green», τον πέμπτο μήνα εφαρμογής του θα «τρέξει» με τιμή 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον Απρίλιο (9,06 λεπτά ανά kWh). Επίσης, το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου της Volton είναι για τον Μάιο 10,17 λεπτά ανά kWh, από 10,54 λεπτά τον Μάρτιο, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (18%) της εταιρείας, όσο και την έκπτωση συνέπειας (20%). Η μείωση ανέρχεται στο -4%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική έκπτωση έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Απρίλιο. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι τον Μάιο 12,71 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι απενεργοποιημένος.

- Στο ειδικό προϊόν της Volterra, η τελική τιμή είναι 9,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όσο και τον Απρίλιο. Η εταιρεία μείωσε την έκπτωσή της στα 3,065 λεπτά ανά kWh, από 4,6 λεπτά. Χωρίς το discount, η τιμή είναι 12,965 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο μηχανισμός διακύμανσης μειώνει την τελική τιμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται τον Μάιο

Ρεύμα: Διακοπή ηλεκτροδότησης για πρώην πελάτες με χρέη ζητούν οι προμηθευτές – Οι προτάσεις της ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider