Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο
Σημαντικές ευκαιρίες από τον κλάδο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), όπως σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ σε εκδήλωση του «Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου» (EMGF), το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

Σκοπός του «Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» (EMGF) είναι να συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών της περιοχής, σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στην ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα το EMGF και το ΥΠΕΝ, εγκαινιάζοντας την ελληνική προεδρία στο Φόρουμ. Όπως συμπλήρωσε, είναι σημαντικό ότι κάποια από τα ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ πιστεύουν ότι μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές, για την ανάπτυξη συνεργειών στην παραγωγή και διακίνηση φυσικού αερίου, με δημιουργία κοινών υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ, Σκυλακάκη, το EMGF δρα σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ των κυβερνήσεων, των ρυθμιστικών αρχών και των αγορών. Ήδη από συνέργειες μέσω του Οργανισμού έχουν ευνοηθεί η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενώ υπάρχει η αισιοδοξία πως κάτι ανάλογο θα συμβεί σύντομα και στην περίπτωση της Κύπρου.

«Τα κοιτάσματα αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα διαδραματίσει ρόλο χώρας εισαγωγής καυσίμου στην Ευρώπη. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, με σκοπό να μηδενιστούν οι εισαγωγές μέχρι το 2027, θα ενισχυθεί ο ρόλος των εισαγωγών LNG από την Αίγυπτο και το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό δίκτυο μπορεί να αναλάβει τη διαμετακόμιση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων καυσίμου στην Ευρώπη, μέχρι τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, δηλαδή τα τρία νέα μέλη του Κάθετου Διαδρόμου. Η δυναμικότητα μεταφοράς του Vertical Corridor μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, μέσω επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ελλάδα για φυσικό αέριο αναμένονται στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026. Υπογράμμισε πως η κατανάλωση του αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, συμπληρώνοντας ωστόσο πως το αέριο αποτελεί «καύσιμο γέφυρα» μέχρι την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Ωστόσο ο κλάδος θα έχει να διαδραματίσει ρόλο και στην εποχή της κλιματικά ουδέτερης οικονομίας, καθώς τα εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούν να μετατραπούν σε υποδομές αποθήκευσης CO2, ενώ οι υποδομές θα διακινούν πλέον ανανεώσιμα αέρια, από ορυκτό καύσιμο που μεταφέρουν τώρα.

Τόνισε πως στην Ελλάδα εντοπίζονται 6 περιοχές που πληρούν τις προδιαγραφές για τη δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Η πρώτη από αυτές, η οποία βρίσκεται στον Πρίνο, αναπτύσσεται ήδη για την αποθήκευση εκπομπών. Το «Prinos CCS» έχει επιχορηγηθεί μέσω του Ταμείου ανάκαμψης, ενώ θα μπορεί να αντλήσει επιπλέον ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω της πρόσφατης ένταξής του στα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Όπως συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΝ, στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται μόνο δύο ανάλογες εγκαταστάσεις, στην Ιταλία και τη Γαλλία. Στο σύνολό τους, οι τρεις αυτές υποδομές δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών για αποθήκευση εκπομπών. Ως συνέπεια, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογες υποδομές και σε γειτονικές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως στην Αίγυπτο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό το EMGF να ενσωματώσει τη στρατηγική CCS στην ατζέντα του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Αναγκαία η ενίσχυση του δικτύου της Κρήτης ενόψει της 2ης διασύνδεσης – Υπέρ του σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ

Ενέργεια: «Απελευθερώνεται» η αποθήκευση – Δεύτερες σκέψεις για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Βιομηχανία: Καθυστερήσεις στην «ενεργοποίηση» των επιδοτήσεων του TCTF

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider