ExxonMobil: Τέλος 2024 η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη – Ένα χρόνο αργότερα το «τρυπάνι»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ExxonMobil: Τέλος 2024 η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη – Ένα χρόνο αργότερα το «τρυπάνι»
Αν η κοινοπραξία ανάψει το «πράσινο φως», τότε η γεώτρηση θα γίνει στο τέλος του 2025 με αρχές 2026, όπως σημείωσε χθες ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Γενικός Διευθυντής ExxonMobil Cyprus, στην εκδήλωση του EMGF και του ΥΠΕΝ. Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μελέτες στα δύο μπλοκ, από τα τέλη του 2024 πλωτό γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο, για έρευνες σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Έως το τέλος του 2024 θα έχει ληφθεί η απόφαση για το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης, όπως αποκάλυψε χθες ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Γενικός Διευθυντής ExxonMobil Cyprus. Συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Αθήνα το «Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» (EMGF) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Θεοδοσίου πρόσθεσε πως αν τελικά δοθεί το «πράσινο φως», η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία της ExxonMobil (70%) με την Helleniq Energy (30%) έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα των δύο θαλάσσιων μπλοκ «Δυτική Κρήτη» και «Νοτιοδυτική Κρήτη», για την έρευνα ύπαρξης υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με το στέλεχος του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν στις δύο παραχωρήσεις η πρόσκτηση νέων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, γεωχημικές έρευνες, καθώς και περιβαλλοντικές μελέτες.

Όπως πρόσθεσε, το επόμενο βήμα είναι να γίνει η ερμηνεία των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Προεργασία για την αδειοδότηση

Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι η ExxonMobil έχει ήδη προκηρύξει τη μίσθωση πλωτού γεωτρύπανου, για ερευνητικές γεωτρήσεις και στις τρεις χώρες που δραστηριοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα). Οι γεωτρήσεις στην περιοχή θα ξεκινήσουν προς το τέλος 2024 και θα ολοκληρωθούν εντός του 2026.

Επομένως, αν αποφασιστεί να μπει «τρυπάνι» στις παραχωρήσεις στην Κρήτη, τότε το επόμενο στάδιο ερευνών θα πραγματοποιηθεί από το συγκεκριμένο γεωτρύπανο. Μάλιστα, καθώς η αδειοδότηση των γεωτρήσεων είναι αρκετά χρονοβόρα, η κοινοπραξία έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία στη χώρα μας.

Το στέλεχος της ExxonMobil σημείωσε πως η ανατολική Μεσόγειος είναι γενικά ανεξερεύνητη, ως προς την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Υπογράμμισε πως η παρουσία του πετρελαϊκού κολοσσού στην περιοχή ξεκίνησε το 2015, με την ανάληψη της σύμβασης παραχώρησης του οικοπέδου 10 στην Κύπρο. Σήμερα δραστηριοποιείται σε δύο μπλοκ στην Κύπρο, σε 3 μπλοκ στην Αίγυπτο και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη.

«Παρόντα» τα ορυκτά καύσιμα το 2050

Σχολιάζοντας το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, αναφέρθηκε στην έκθεση «Energy Outlook» που διενεργεί η ExxonMobil, σύμφωνα με την οποία ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει κατά 25%, δηλαδή κατά 1 εκατ. κάθε 6 μέρες. Ως αποτέλεσμα, το 2050 πρόκειται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, η συνεχής βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει ως συνέπεια να διευρύνεται η μέση τάξη στις αντίστοιχες χώρες, οι οποία θα έχει ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Επομένως, το 2050 εκτιμάται πως η ενεργειακή κατανάλωση θα είναι αυξημένη κατά 15% σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσίου, η κάλυψή της αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Κι αυτό γιατί από τη μία μεριά στόχος είναι η διάθεση ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος, και από την άλλη η μείωση των ανθρωπογενών αέριων εκπομπών.

Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, τόνισε πως προβλέπεται 5πλάσια αύξηση των ΑΠΕ, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, κάτι που σημαίνει πως οι ανανεώσιμες πηγές θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, δεν θα επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης, με συνέπεια να συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Όπως ανέφερε, οι εκτιμήσεις της ExxonMobil είναι πως το 50% της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας θα καλύπτεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το 2050 αλλά και μετά το μισό του αιώνα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή εξαντλούνται με ρυθμό 6% ετησίως. Επομένως, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις στον κλάδο, δεν θα υπάρχει παραγωγή ορυκτών καυσίμων το 2050.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Από τη δίνη των εκροών στην κρίση του 2008 – 2013, στη σημερινή υψηλή κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα

Ρεύμα: Από το φθινόπωρο τα δυναμικά τιμολόγια – Αμέσως μετά οι αλλαγές στο «νυχτερινό»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider