Κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

Ακόμα μια ημέρα παράταση πήρε η παραμονή του κουαρτέτου στην Αθήνα καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να κλείσει η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόση του 1 δις ευρώ.
"Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία", ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας εξερχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, λίγο μετά τις 2:30 το πρωί .

Ήδη οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει τα δύο από τα τρία βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα έκλεισε το θέμα του νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για το οποίο αποφασίστηκε ότι, το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τρεις Έλληνες και δύο ξένους εκπροσώπους των δανειστών. Συμφωνία υπήρξε και στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οπού τελικά αποφασίστηκε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων στελέχη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση διευκρίνιζαν ότι η συμφωνία που αναμένεται και κλείσει σήμερα θα αφόρα μόνο τη λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, προσθέτοντας ότι αναφορικά με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νέα ρύθμιση που θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης των δανείων αυτών.
Το μοντέλο που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια είναι παρόμοιο με αυτό της Κύπρου και βάση αυτού γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία ενώ και για αυτές θα ισχύει και ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ.

Παράλληλα θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων που θα μπορούν να ακολουθούν για τα διαχειριζόμενα δάνεια. Επιπλέον εξετάζεται και το θέμα της ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (π.χ ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες ακινήτων, λιανεμπορικές επιχειρήσεις κλπ.).

Στόχος της κυβέρνησης είναι, στη σημερινή συνάντηση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 π.μ, να κλείσει η συμφωνία ώστε έως την ερχόμενη Τρίτη να ψηφιστεί από την Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο,προκειμένου το 1 δις ευρώ να εκταμιευθεί την ερχόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider