Ισπανία: Ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές εταιρείες επιβάλλει η κυβέρνηση Σάντσεθ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές εταιρείες επιβάλλει η κυβέρνηση Σάντσεθ
Έναν ελάχιστο συντελεστή φόρου, ύψους 15%, στις πολυεθνικές εταιρείες θέλει να θέσει σε ισχύ η Ισπανία, όπως δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, μια κίνηση που συνάδει με την ευρύτερη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την πρόληψη της φοροαποφυγής.

Έναν ελάχιστο συντελεστή φόρου, ύψους 15%, στις πολυεθνικές εταιρείες θέλει να θέσει σε ισχύ η Ισπανία μέσω νομοθεσίας, όπως δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, μια κίνηση που συνάδει με την ευρύτερη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την πρόληψη της φοροαποφυγής, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ισπανία έχει βασικό συντελεστή εταιρικού φόρου 25%, αλλά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να πληρώνουν πολύ χαμηλότερο πραγματικό συντελεστή.

Ο ελάχιστος συντελεστής 15% θα επιβληθεί σε εταιρείες με έσοδα μεγαλύτερα από 750 εκατομμύρια ευρώ (814,58 εκατομμύρια δολάρια).

«Στόχο έχει να καταπολεμήσει τη στρέβλωση των φορολογικών βάσεων και τη μετεγκατάσταση των κερδών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων σε τοποθεσίες χαμηλότερης φορολογίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Το 2021, περισσότερες από 130 χώρες συμφώνησαν σε μια συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες πληρώνουν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, ώστε να μην προσπαθούν να αποφύγουν τις επιβολές μεταφέροντας κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς οι μεγάλες πολυεθνικές δημιουργούν μία πολυπολική ΕΕ - Ισχυρό λόμπι «εκτός» Βρυξελλών

FT: Ελλάδα και άλλες 7 χώρες κατά των πολυεθνικών - Στα 14 δισ. το κόστος στους καταναλωτές

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για συμπληρωματικό φόρο έως 15% σε πολυεθνικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider