ΕΚΤ: Έρχεται η πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Έρχεται η πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019
Στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης, από τον Σεπτέμβριο του 2019 αναμένεται ευρέως να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης, από τον Σεπτέμβριο του 2019 αναμένεται ευρέως να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αυτή η επικείμενη μείωση θα σημάνει την λήξη του κύκλου συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων που ξεκίνησε μετά την περίοδο της πανδημίας, όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Καθώς η εξέλιξη αυτή θεωρείται δεδομένη, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ήδη μετακινηθεί στα επόμενα βήματα του τραπεζικού ιδρύματος.

«Με βάση τα σχόλια των αξιωματούχων, δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς την ορθότητα της απόφασης για μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου», ανέφερε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Mark Wall. «Το ερώτημα είναι τί θα συμβεί μετά τον Ιούνιο;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης «τσίμπησε» για το Μάιο στο 2,6% με τον δομικό πληθωρισμό στο 2,9%, ελαφρώς πιο πάνω από το αναμενόμενο. Η αύξηση των μισθών - ένα μέγεθος που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ - επιταχύνθηκε στο 4,7%, αφού έφτασε το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

«Πολλά από τα δεδομένα διαταράσσονται από μεμονωμένες επιδράσεις», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Berenberg, Holger Schmieding, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός πως ένας ήπιος χειμώνας είχε ενισχύσει τις κατασκευές στο α' τρίμηνο και συνεπώς το πραγματικό ΑΕΠ, ενώ οι εφάπαξ πληρωμές αύξησαν τους μισθούς περισσότερο από το συνηθισμένο σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία στις αρχές του τρέχοντος έτους».

Ωστόσο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δεδομένων των πρόσφατων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν φαίνεται πολύ πιθανή.

«Βλέπουμε ότι ορισμένα στοιχεία του πληθωρισμού αποδεικνύονται επίμονα - ειδικά ο εγχώριος πληθωρισμός και οι υπηρεσίες ειδικότερα», ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ισαμπέλ Σνάμπελ σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD στις 16 Μαΐου. «Θα προειδοποιούσα να μην προχωρήσουμε πολύ γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορης μείωσης των επιτοκίων. Και θα πρέπει να το αποφύγουμε οριστικά», είπε.

Σε αυτόν τον ανώμαλο δρόμο με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόκλιση μεταξύ της πολιτικής της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς το δόγμα που ακολουθεί η Fed φαίνεται να ταυτίζεται περισσότερο με τη λογική «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Όπως σημειώνει το δίκτυο CNBC, δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να έχει ισχυρές επιπτώσεις στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, η οποία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό μέσω των τιμών των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Πώς τα επιτόκια της ΕΚΤ θα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές μετοχές

ΕΚΤ: Αρχίζει το πάρτι των επιτοκιακών μειώσεων - Τι θα κρίνει τη συνέχεια, οι προαναγγελίες και ο άγνωστος Χ του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider