Αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν για την πρόκληση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν για την πρόκληση του πληθωρισμού
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι το τελευταίο στάδιο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι το τελευταίο στάδιο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η πολιτική λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ ορισμένοι «βλέπουν» ακόμη και περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής το 2024.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από τα επίπεδα-ρεκόρ την Πέμπτη σε μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών τις τελευταίες εβδομάδες ξεπέρασαν τις προσδοκίες της, υποδεικνύοντας ότι θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τον στόχο της.

Η πιο ηχηρή προειδοποίηση ήρθε ίσως από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία απέρριψε την υπόθεση ότι οι μεγάλες αυξήσεις των μισθών φέτος είναι ένα εφάπαξ γεγονός.

«Οι μισθοί κατόπιν διαπραγμάτευσης αναμένεται να αυξηθούν ιδιαίτερα απότομα φέτος και να συνεχίσουν να σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη στη συνέχεια», ανέφερε η Bundesbank. «Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος, ειδικά στην περίπτωση των υπηρεσιών».

Οι αυξήσεις των μισθών ενισχύουν τα διαθέσιμα εισοδήματα και, ως εκ τούτου, ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ιδίως σε ευαίσθητους στους μισθούς τομείς, όπως οι υπηρεσίες.

Ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη δεν ήταν πρόωρη δεδομένης της προόδου στον πληθωρισμό, αλλά ανέφερε επίσης πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να μπει στον αυτόματο πιλότο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν, ο μόνος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που αντιτάχθηκε στην περικοπή της Πέμπτης, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός κατέστη πιο επίμονος από ό, τι προέβλεπε η ΕΚΤ, επομένως είναι απαραίτητο η Τράπεζα να ενεργήσει περισσότερο προσεκτικά στο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί από τα τρέχοντα επίπεδα προτού υποχωρήσει στο 2% προς τα τέλη του επόμενου έτους, καθιστώντας τους επόμενους μήνες δύσκολους.

«Θα υπάρξουν μήνες που ο πληθωρισμός μπορεί ακόμη και να επιταχυνθεί ελαφρά, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι το επόμενο έτος θα συγκλίνει με τον στόχο», είπε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero. «Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι», είπε.

Ενώ οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις πολιτικής, ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους εκτίμησε ότι θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω χαλάρωσης φέτος. Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατή περαιτέρω νομισματική χαλάρωση φέτος, ο Σίμκους είπε: «Εάν η οικονομία αναπτυχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, νομίζω ότι ναι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλειστά χαρτιά από Λαγκάρντ για νέες μειώσεις επιτοκίων: «Αναταράξεις στη διαδρομή» - Προσοχή σε ταχύτητα και χρόνο

Τράπεζες: Πώς θα επηρεάσουν δάνεια και καταθέσεις οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

ΕΚΤ: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν μία νέα κίνηση στα επιτόκια -  Τα σενάρια  για το φθινόπωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider