Ενέργεια: Έρχονται τα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά – Τέλος στην 100% συναίνεση στις πολυκατοικίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Έρχονται τα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά – Τέλος στην 100% συναίνεση στις πολυκατοικίες
Προς μείωση στο 51% η συναίνεση των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση ενός συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο, σύμφωνα με την υπό διαβούλευση Υπουργική Απόφαση για τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό. Με την ίδια Υπουργική θα ενεργοποιηθεί και η συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου, όπου τουλάχιστον δύο καταναλωτές θα μπορούν να μοιράζονται την παραγωγή του ίδιου φωτοβολταϊκού.

Πιο ευέλικτη κάνει το ΥΠΕΝ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες, με προβλέψεις που περιλαμβάνει στην υπό διαβούλευση Υπουργική Απόφαση που θα «ενεργοποιήσει» το νέο καθεστώς αυτοπαραγωγής, το οποίο ισχύει πλέον για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο λόγος για τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (net-billing) και εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (virtual net-billing) που διαδέχονται τα net-metering και virtual net-metering.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του net-billing, οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν καταναλώνονται την ώρα παραγωγής τους (ταυτοχρονισμός) θα πωλούνται στο σύστημα. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η πώληση θα γίνεται στη χονδρεμπορική τιμή την ώρα έγχυσης. Αυτό σημαίνει ότι το διάδοχο καθεστώς αυτοπαραγωγής προορίζεται κυρίως για καταναλωτές που μπορούν να πετύχουν υψηλό ποσοστό ταυτοχρονισμού (πρακτικά έχουν υψηλές καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας), καθώς ειδάλλως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την απόσβεση του φωτοβολταϊκού.

Σε περιπτώσεις πάντως καταναλωτών που έχουν οικονομικό κίνητρο να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς, με την Υπουργική Απόφαση γίνεται πιο εύκολη η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στη στέγη πολυκατοικίας. Κι αυτό γιατί αίρεται η προϋπόθεση της συναίνεσης του 100% των συνιδιοκτητών, που ισχύει τώρα, μειώνοντας το ποσοστό αυτό στο 51%.

Όπως είχε αποκαλύψει το Insider.gr, η μείωση του ποσοστού είχε συμπεριληφθεί στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που ενέταξε το ΥΠΕΝ στο REPowerEU.

Από κοινού αυτοκατανάλωση

Η Υπουργική ανοίγει επίσης τον δρόμο για την από κοινού αυτοκατανάλωση, η οποία θεσπίσθηκε με τον νόμο 5037/2023, καθώς καθορίζει το καθεστώς που αυτή θα διέπεται και το οποίο θα είναι το virtual net-billing. Όπως προβλεπόταν στον νόμο, που ενσωμάτωνε σχετική κοινοτική Οδηγία, το «κοινόχρηστο» σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί από τουλάχιστον δύο καταναλωτές που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Μάλιστα, με την ηλιακή παραγωγή μπορούν να συμψηφίζονται ταυτοχρονισμένα καταναλώσεις των κοινόχρηστων χώρων του κτιρίου.

Αν και το net-billing είναι σαφώς λιγότερο ευνοϊκό οικονομικά από το net-metering, το ΥΠΕΝ έχει πάντως φροντίσει ώστε η εφαρμογή του από τα νοικοκυριά να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένο τρόπο. Έτσι, οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές δεν θεωρούνται επιτηδευματίες (ορθώς) και δεν υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της παραγόμενης και εγχυθείσας ενέργειας στο πλαίσιο του συμψηφισμού.

Επίσης, για την πώληση της περίσσειας ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές εκπροσωπούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ (που παίζει το ρόλο του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης - ΦοΣΕ) χωρίς χρέωση (σε αντίθεση με τους εμπορικούς αυτοκαταναλωτές που θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιο ΦοΣΕ έναντι αμοιβής). Το ποσό από την πώληση θα «μεταφέρεται» ως έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος.

Διάθεση του «πράσινου» πλεονάσματος

Όσον αφορά την πλεονάζουσα ενέργεια, η Υπουργική δίνει και μία εναλλακτική λύση από την πώληση, καθώς για τη διάθεσή της θα μπορεί να συνάπτεται και διμερής σύμβαση αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και στην περίπτωση που το φωτοβολταϊκό ανήκει σε τρίτο πρόσωπο – όπως στην περίπτωση που το σύστημα έχει εγκατασταθεί με δαπάνη του προμηθευτή ρεύματος του καταναλωτή.

Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει συναφθεί με τον καταναλωτή, η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να διατίθεται από το τρίτο πρόσωπο – ώστε π.χ. να την πουλά ο προμηθευτής στο σύστημα ή να συνάπτει PPAs με άλλους πελάτες του. Επίσης, ο προμηθευτής (όπως και ο ΦοΣΕ) μπορεί να εγγυάται σταθερή τιμή πώλησης για την πλεονάζουσα ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Τρία μέτρα για ενίσχυση της αποθήκευσης – Νέος διαγωνισμός για μπαταρίες

Ενέργεια: Έρχονται τα «κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά – Τέλος στην 100% συναίνεση στις πολυκατοικίες

ΟΛΠ: Μείωση 7% στην κατανάλωση ενέργειας το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider