Δημοσκόπηση Reuters: Αναμένονται άλλες 3 μειώσεις επιτοκίων από την Fed φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση Reuters: Αναμένονται άλλες 3 μειώσεις επιτοκίων από την Fed φέτος
Στη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες σε καθεμία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του 2024 θα προβεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Στη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε καθεμία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024 θα προβεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προβλέπει η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Με βάση τη νέα εκτίμηση, οι οικονομολόγοι αναμένουν μία κίνηση παραπάνω από ό,τι είχαν προβλέψει τον προηγούμενο μήνα, ενώ θεωρούν απίθανο το σενάριο μιας ύφεσης.

Η αλλαγή της εκτίμησης έρχεται μετά την πιο αδύναμη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, η οποία ενθάρρυνε τους traders των προθεσμιακών συμβολαίων επιτοκίων να προεξοφλήσουν μια αθροιστική μείωση έως και 120 μονάδων βάσης το 2024 νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτή η προεξόφληση έχει μειωθεί σε περίπου 100 μονάδες βάσης τώρα.

Οι επενδυτές σχολίασαν επίσης ότι το βίαιο, αλλά σύντομο selloff στην αγορά έπαιξε, επίσης, ρόλο για τις εκτιμώμενες επιθετικές περικοπές επιτοκίων.

Αν και ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed υπαινίχθηκαν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων, οι περισσότεροι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters στις 14-19 Αυγούστου δεν περίμεναν μια γρήγορη αλληλουχία μειώσεων επιτοκίων. Πρόσφατα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής έκθεσης λιανικών πωλήσεων της περασμένης εβδομάδας, υποδηλώνουν ότι η οικονομία έχει σχετικά καλές επιδόσεις ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οδηγώντας το εύρος-στόχο στο 4,50%-4,75% έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων (55 από τους 101).

Οι αγορές, οι οποίες νωρίτερα στοιχημάτιζαν σε μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο, επί του παρόντος δίνουν περίπου 70% πιθανότητα μείωσης κατά 0,25% τον επόμενο μήνα.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, 34 οικονομολόγοι, προέβλεψαν δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος και ένας προέβλεψε μόνο μία μείωση επιτοκίων. Έντεκα οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.

«Το σκπετικό για τις περικοπές είναι κυρίως ότι ο πληθωρισμός μειώνεται. Δεν είναι τόσο πολύ το ότι η δραστηριότητα επιβραδύνεται. Βλέπουμε μια αρκετά ανθεκτική οικονομία που αναπτύσσονται κοντά στην τάση, ενώ πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί μόνο σταδιακά», δήλωσε ο Jonathan Millar, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Barclays.

«Η αγορά εργασίας αντέχει μια χαρά. 'Αποθερμαίνεται' σταδιακά, αλλά δεν περιμένουμε να έχει ουσιαστική αποδυνάμωση. Το ποσοστό ανεργίας μπορεί να ενισχυθεί άλλο ένα δέκατο περίπου από εκεί που είναι. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος για να πανικοβληθούν (η Fed)».

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει περίπου στο σημερινό 4,3% έως το 2026. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει ελαφρά μόνο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης.

Όλες οι μετρήσεις του πληθωρισμού που εξετάστηκαν – ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο δομικός ΔΤΚ, ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης και ο δομικός PCE – αναμένεται να παραμείνουν πάνω από το 2% τουλάχιστον έως το 2026.

Παρά την πρόσφατη χαλάρωση, η αύξηση των μισθών παρέμεινε πάνω από το εύρος 3,0% - 3,5% που θεωρείται συνεπές με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Για το 2025, η Fed αναμενόταν να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε ένα από τα τέσσερα τρίμηνα. Οι αγορές προεξοφλούν επί του παρόντος αθροιστική μείωση περίπου 200 μονάδων βάσης έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασκάρι (Fed): Σκόπιμο να εξετάσουμε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Τρ. Κύπρου: Στόχος η εισαγωγή στο ΧΑ στις 23 Σεπτεμβρίου

Χρυσός: Αυξάνεται κι άλλο η λάμψη του - Γιατί δέχονται πιέσεις τα εμπορεύματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider