Ευρωζώνη: Επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών - Εντείνεται η πίεση για νέα μείωση επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών - Εντείνεται η πίεση για νέα μείωση επιτοκίων
Ένας βασικός δείκτης των μισθών της ευρωζώνης μειώθηκε — ενισχύοντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Ο βασικός δείκτης των μισθών της Eυρωζώνης σημείωσε σημαντική επιβράδυνση για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέες μειώσεις επιτοκίων από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η ΕΚΤ, η αύξηση των διαπραγματευόμενων μισθών επιβραδύνθηκε στο 3,55% το δεύτερο τρίμηνο από 4,74% τρεις μήνες νωρίτερα, κυρίως λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η μέτρηση συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, καθώς και των αναλυτών της Morgan Stanley και της Citi.

Η ΕΚΤ έχει τονίσει από καιρό ότι ο δείκτης αυτός είναι σημαντικός για τις αποφάσεις της σχετικά με τη νομισματική πολιτική και ότι μια επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσε να επιταχύνει τη χαλάρωση της.

Τα στοιχεία ξεκινούν μια αντίστροφη μέτρηση τριών εβδομάδων μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, όπου οι αξιωματούχοι αναμένεται να μειώσουν το επιτόκιο καταθέσεων για δεύτερη φορά, μετά την αρχική κίνηση του Ιουνίου και τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και την αμετάβλητη στάση που διατήρησαν τον Ιούλιο.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ άφησαν ελάχιστες αμφιβολίες πριν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, η παρατεταμένη αβεβαιότητα σημαίνει ότι δεν έχουν δεσμευτεί για το πότε και πόσο. Αναμένουν να λάβουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων, καθώς και την ανάγνωση του πληθωρισμού αυτού του μήνα και τις οικονομικές προβλέψεις έως το 2025.

Παρόλα αυτά, οι αγορές βλέπουν πιθανότητα άνω του 90% για άλλη μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και αναμένουν τουλάχιστον μια ακόμη κίνηση πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές φαίνεται να χαλαρώνουν και η οικονομία συνεχίζει να φλερτάρει με την ύφεση, όπως αναφέρει το Reuters.

Η αδυναμία της οικονομίας είναι ο λόγος για τον οποίο ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Ολι Ρεν, έχει ήδη κάνει λόγο για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ενώ η γερμανική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η από καιρό αναμενόμενη ανάκαμψη είναι πιθανό να καθυστερήσει για άλλη μια φορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η επιβράδυνση των μισθών θα είναι ευπρόσδεκτο νέο για την ΕΚΤ και θα διατηρήσει στο τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου, «ωστόσο, η επίμονη ισχύς της υποκείμενης αύξησης των μισθών, ιδίως στη Γερμανία, και ο σταθερός πληθωρισμός των υπηρεσιών πιθανότατα θα κάνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν την επιφυλακτικότητά τους και θα στηρίξουν το σενάριο για σταδιακές, τριμηνιαίες μειώσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ήπια αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Η δολαριοποίηση επιστρέφει στην Τουρκία και θέτει σε επιφυλακή τους επενδυτές

Fed: «Έτοιμη» για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider