Στην τελική ευθεία αλλά με προβλήματα η πώληση του ΟΛΘ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία αλλά με προβλήματα η πώληση του ΟΛΘ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) αν και δεν αποκλείεται μια περαιτέρω μικρή καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Κανονικά η υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο πηγές του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν πως υπάρχει η πιθανότητα μικρής παράτασης που σίγουρα όμως δεν θα ξεπεράσει τον μήνα.

Φαίνεται πάντως ότι τα σημεία τριβής που υπήρχαν με τους υποψήφιους επενδυτές έχουν αρχίσει και λύνονται. Βασικό πρόβλημα αποτέλεσε η υποχρέωση επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ από τον πλειοδότη με τους περισσότερους υποψηφίους να ζητούν χαμηλότερες επενδύσεις στην επταετία. Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική σύμβαση παραχώρησης θα προβλέπει την απευθείας πώληση του 67% του ΟΛΘ και τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα επταετίας. Ο νέος ΟΛΘ θα διατηρήσει πέντε από τα 14 ακίνητα που βρίσκονται επί του Προβλήτα 1. Και συγκεκριμένα το κτίριο της Διοίκησης, το αντλιοστάσιο, το ναυταθλητικό μουσείο και δύο εμπορικούς χώρους σημαντικής αξίας. Τα υπόλοιπα εννέα ακίνητα θα αποδοθούν σε διάφορους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει αμείωτο. Τουλάχιστον πέντε από τους οκτώ που έχουν εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχουν στην παρούσα φάση του διαγωνισμού παραμένουν ενεργοί. Μεταξύ αυτών η ιαπωνική Mitsui, η Dubai Port, η ICTS από τις Φιλιππίνες, η Deutsche Invest και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της ΟΛΘ Α.Ε. έως το 2051 με βάση τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΘ Α.Ε. που πρέπει, όπως και στην περίπτωση του ΟΛΠ, να περάσει από τη Βουλή. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,27% των μετοχών και μετά την ιδιωτικοποίηση θα εξακολουθήσει να κατέχει 7,24% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider